Kunstenaar Panamarenko (79) overleden

De Antwerpse kunstenaar Henri Van Herwegen is zaterdag onverwacht overleden. Panamarenko, één van de belangrijkste beeldende kunstenaars van België, werd 79 jaar.

Van Herwegen wordt aan het begin van de Tweede Wereldoorlog geboren in Antwerpen en studeerde er ook aan de Academie voor Schone Kunsten. In de jaren ’60 brak hij door, maar nadien werd hij pas echt bekend dankzij zijn onbestaande en zelfverzonnen voer-, vlieg- en vaartuigen. Zijn fascinatie voor luchtvaart komt vaak terug in zijn oeuvre.

Over enkele weken, op 24 januari 2020, opent een retrospectieve tentoonstelling rond zijn werk. De pop-uptentoonstelling heet ‘Around the World in 80 Years’ en vindt plaats in de Antwerpse galerij Campo & Campo.

Panamarenko kreeg in de Tweejaarlijkse Cultuurprijs in 1998 en twee doctoraten van de Universiteit Hasselt (2010) en Universiteit van Bergen (2014). Op Twitter reageerden onder meer Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en Brussels minister Sven Gatz (Open VLD) op zijn overlijden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20