Kroatië vreest voor emigratie jongeren naar Zwitserland

De volgende twee jaar zouden mogelijk tussen veertigduizend en zestigduizend Kroaten naar Zwitserland uitwijken. Dat blijkt uit een analyse van de demograaf Stjepan Šterc naar aanleiding van de beslissing van Zwitserland om zijn arbeidsmarkt sinds de start van het nieuwe jaar voor Kroatische werknemers open te stellen.

In Kroatië wordt gevreesd dat het Zwitserse besluit de emigratie van jongeren nog verder zal stimuleren.

Volgens officiële cijfers van het Zwitserse statistische bureau woonden er in november vorig jaar in het land 28.966 Kroaten. De Kroatische katholieke missie, de Kroatische ambassade en de Kroatische expat-community maken echter gewag van ongeveer 80.000 mensen.

Aanpassingsvermogen

Het opmerkelijke verschil in deze cijfers moet worden toegeschreven aan de grote emigratie van Kroaten naar Zwitserland in de jaren zeventig en negentig van de voorbije eeuw.

Een groot deel van die immigranten heeft inmiddels het Zwitserse staatsburgerschap verworven, maar worden door de katholieke missies nog altijd als Kroaten beschouwd.

Šterc zegt niet verbaasd te zijn over de interesse van de Kroaten om naar het buitenland uit te wijken. “Kroaten vinden het gemakkelijk om zich aan een nieuwe omgeving aan te passen”, benadrukt hij. “Daardoor tonen ze zich, met het behoud van hun Kroatische identiteit, vaak ideale immigranten.”

“Bovendien liggen Kroatië en Zwitserland niet ver van elkaar, waardoor het voor de uitwijkelingen bijzonder gemakkelijk blijft om geregeld hun familie in het thuisland te bezoeken.”

“Kroatië beschikt over een jonge en goed opgeleide arbeidspopulatie, die zich snel aan zijn nieuwe leefomstandigheden aanpast en bovendien ook snel bereid is om de taal van het gastland te leren”, werpt Šterc nog op. “Vele Kroaten beschouwen Zwitserland als een beloofd land.”

Teleurstelling

Sinds hun land tot de Europese Unie is toegetreden, hebben al 350.000 Kroaten voor een emigratie gekozen. “Het gaat hier vooral om jonge mensen met gezinnen, die zich dikwijls teleurgesteld tonen in de sterk gepolitiseerde samenleving in hun thuisland”, merken analisten op.

“Onder meer moeten ze daarbij vaak vaststellen dat promotiekansen op de arbeidsmarkt sterk afhankelijk zijn van partijpolitieke invloeden.” Het bezit van een partijkaart blijkt vaak een doorslaggevende factor.

Op het einde van de voorbije eeuw telde Kroatië nog ongeveer 4,5 miljoen inwoners. Momenteel heeft het land nog een bevolking van ongeveer 3,8 miljoen mensen.

Die terugval is in sterke mate te wijten aan immigratie, maar ook moet naar een aantal demografische trends worden gewezen.

(lp)

Meer