Kroatië voor vele Russen een toeristische vaccinatiebestemming geworden

Voor vele Russen is Kroatië een populaire bestemming voor vaccintoerisme geworden. Dat heeft de Kroatische krant Večernji List gemeld. Opgemerkt wordt dat elke week een zestigtal Russische toeristen in Kroatië aankomen om een coronavaccin te kunnen krijgen. In Kroatië kunnen de Russische toeristen immers toegang krijgen tot vaccins die in de westerse wereld zijn erkend.

Deze vaccinaties kunnen hen dan ook toegang tot Europa bieden. In hun eigen land is alleen het Russische vaccin Sputnik V beschikbaar, maar dat wordt in de westerse wereld niet erkend.

Onvoldoende informatie

Rusland was met Sputnik V eind vorig jaar het eerste land in de wereld dat een vaccin tegen het coronavirus registreerde en in productie bracht. Sputnik V heeft tevergeefs een internationale goedkeuring aangevraagd, waardoor het voor Russen onmogelijk is om naar het westen te reizen.

De Europese Unie merkt daarbij op dat Rusland onvoldoende informatie over het vaccin aan het European Medicines Agency (EMA) heeft overgemaakt om tot een goedkeuring te kunnen overgaan. Rusland zegt dat deze uitspraken louter politiek zijn gemotiveerd.

De problemen van Sputnik V hebben vele Russen echter aangezet om in het buitenland een westers vaccin te zoeken. Daarbij werd in de eerste plaats gekeken naar Servië, waar Russen geen visum nodig nodig hebben. Reisbureaus zoals Russian Express zagen hierin een aantal opportuniteiten.

Een onderzoek wees uit dat ongeveer 40 procent van de Russen een vaccinatie zou nastreven om vrij te kunnen reizen. In Servië konden de Russische reizigers immers ook voor een vaccin van Pfizer of AstraZeneca kiezen. Inmiddels zouden ruim 160.000 buitenlanders zich in Servië voor een vaccinatie hebben gemeld.

Johnson & Johnson

De vaccins die in Servië worden aangeboden, vragen echter een dubbele vaccinatie, met een tussenpauze van enkele weken. Daarom kozen uiteindelijk steeds meer Russen voor een vaccinatie in Kroatië, waar immers ook het vaccin van de Amerikaanse farmagroep Johnson & Johnson (J&J) wordt toegediend.

Dat middel vergt slechts één vaccinatie, zodat niet langer twee verplaatsingen nodig waren. Na een volledige vaccinatie verkrijgen de Russische toeristen een covid-certificaat waarmee ze verder door heel Europa kunnen reizen.

Een aantal Russen opteerden voor een westers vaccin omdat ze het Russische alternatief wantrouwden. Uit een peiling in juni bleek dat 15 procent van de Russen die een vaccinatie met Sputnik V weigerden, wel een injectie met een westers product zouden instemmen.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20