Is Europa beschermd tegen een nieuwe gascrisis met stijgende prijzen? Nee, als we een nieuw rapport van het Internationaal Energieagentschap (IEA) mogen geloven. De crisis zou echter beperkter blijven.
In het nieuws: de waarschuwing van het IEA.
- Volgens het IEA garanderen de volle gasvoorraden in Europa geen stabiele prijzen gedurende het hele stookseizoen.
- “Het risico op prijsvolatiliteit, vooral bij koud weer, blijft zorgwekkend”, aldus het internationale agentschap.
- Europa wordt niet langer bevoorraad via de Nord Stream-pijpleiding. Het moet nu vertrouwen op LNG, vooral Amerikaans LNG, dat veel duurder is dan Russisch aardgas.
Vraag en aanbod
- Er is druk op het aanbod: dit hebben we de afgelopen weken gezien toen stakingen in Australië uitbraken en de Europese referentie-index, de Nederlandse TTF, omhoogschoten.
- En de afgelopen dagen heeft het Israëlisch-Palestijnse conflict de prijzen van olie en aardgas doen stijgen.
- Daar komen dan nog eens onaangename verrassingen bij, zoals de mogelijke sabotage van de Balticconnector-offshoregasleiding die Finland en Estland verbindt.
- Er is ook druk op de vraag: het is opmerkelijk dat Europa zijn gasverbruik met ongeveer 15 procent heeft verminderd.
- Maar deze afname is niet even groot op de zogenaamde “volwassen” markten (markten waar voldoende middelen zijn in verhouding tot het potentieel).
- Volgens het IEA zou de daling van het gasverbruik op die markten tussen 2022 en 2026 niet meer dan 1 procent per jaar mogen bedragen.
- Aan de andere kant compenseert de vraag naar gas in China ruimschoots deze afname van het verbruik.
- Beijing zou bijna de helft van de wereldwijde vraaggroei moeten vertegenwoordigen.
Tussen spanning en prijsplafond
Samengevat: een strenge winter zal onvermijdelijk invloed hebben op de prijzen, ondanks de Europese reserves, zolang de gasmarkt gespannen blijft. En dat zal het geval zijn in 2023-2024. “Alleen een aanzienlijke toename van de wereldwijde LNG-productie, geconcentreerd in de periode 2025-2026, zal de spanning op de markt kunnen verminderen”, legt het IEA uit.
- Maar laten we niet vergeten dat Europa en België een prijsplafond voor gas hebben vastgesteld op 180 euro per MWh. Dat blijft aanzienlijk, maar we zullen dus niet de hoogtepunten van vorig jaar bereiken, wat er ook gebeurt. (nd/kg)