Conflict in Israël escaleert: land roept staat van oorlog uit na raketaanvallen en infiltraties Hamas

Strijders van de Palestijnse terreurorganisatie zijn, onder begeleiding van fors raketvuur, Israël binnengedrongen. Op de straten van onder meer Sderot, vlakbij de Gazastrook, kwam het tot vuurgevechten met de Israëlische strijdkrachten. Israël roept de staat van oorlog uit.

In het nieuws: Hamas valt Israël binnen.

  • “Dit is de dag van de grootste strijd om de laatste bezetting op aarde te beëindigen”. Met die boodschap kondigde Mohammed Deif, de opperbevelhebber van de militaire tak van Hamas, de start aan van een militaire operatie tegen Israël. De Palestijnse verzetsgroep zou meteen ook 5.000 raketten afvuren op Israël. De aanval startte rond 6u30 lokale tijd. Vandaag en morgen viert Israël Simchat Torah, een Joods feest waarop wordt gevierd dat het volk de Thora (de wet) bezit.
  • Naast de raketaanvallen zijn er de infiltraties: Palestijnse strijders braken door de muur rond de Gazastrook en trokken naar de Israëlische straten, waar het tot vuurgevechten kwam met soldaten. Onder meer in Sderot openden gewapende strijders het vuur op alles en iedereen die rondliep op straat. Op beelden is alvast te zien dat enkele soldaten en burgers sneuvelden, anderen werden door Hamas meegenomen naar de Gazastrook. Op andere beelden zijn vernietigde of in beslag genomen Israëlische legervoertuigen te zien.
  • Op een video, gedeeld via Telegram, valt te zien hoe Hamas-strijders het vuur openen op gewone burgers. Ondertussen duiken ook foto’s op van Palestijnen die huizen zijn binnengedrongen, en de bewoners in koelen bloede neerschoten.
  • Israël kondigde een staat van oorlog aan en mobiliseert de reservisten. Burgers worden opgeroepen om binnen te blijven of zich naar schuilkelders te begeven. “De Israëlische Verdedigingstroepen zullen Israëlische burgers verdedigen en de terreurorganisatie Hamas zal een zware tol betalen voor zijn acties”, zo kondigt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken aan op X, het voormalige Twitter.

Ondertussen: Rond 9u zal de Israëlische premier Benjamin Netanyahu samenzitten met zijn adviseurs voor een stand van zaken, later volgt ook een topoverleg.

  • De premier zal samenzitten met het veiligheidskabinet. Dat bestaat uit een kern van ministers, waaronder die van Defensie, Buitenlandse en Binnenlandse Zaken en Nationale Veiligheid. Meer dan waarschijnlijk zal Netanyahu ook samenzitten met de legertop.
  • De aanval is alvast ongezien. “Ik volg het Palestijns/Israëlische conflict sinds 1991. Een Palestijnse aanval op deze schaal kan ik me niet herinneren”, zo schrijft Nieuwsuur-journalist Jan Eikelboom op X.
  • De vrees leeft dat dit conflict nog groter wordt. Zo kan ook vanuit de Westelijke Jordaanoever een aanval worden gelanceerd. Tegelijk roept Hamas ook andere organisaties op Israël aan te vallen. Een inval van Hezbollah, vanuit Israël, lijkt zo ook nog een mogelijkheid. Israël zal meer dan waarschijnlijk ook hard terugslaan; dit conflict is vandaag niet gedaan.
Meer