Cryptobeurs Kraken gaat nu toch Russische gebruikers weren

Kraken is de laatste cryptobeurs die zijn dienstverlening voor gebruikers uit Rusland staakt. De exchange zegt deze maatregel uit te voeren in overeenstemming met de sancties van de EU.

In het nieuws

  • “Vanwege de nieuwe Europese wetgeving moeten we maatregelen nemen om uw Kraken-account aan banden te leggen”, klinkt het in een mail die door de nieuwssite Cointelegraph werd gelezen.
  • Nog volgens de verklaring zouden Russische Kraken-gebruikers op verzoek hun digitale munten bij de beurs kunnen weghalen.

De context

  • Kraken verwijst naar maatregelen die deel uitmaken deel uit van het achtste sanctiepakket dat de EU op 6 oktober tegen de Russische economie heeft opgelegd. Daarin wordt een algemeen verbod ingesteld op alle cryptotransacties en -betalingen tussen bedrijven die aan de Europese regelgeving gebonden zijn en Russische gebruikers.
  • Door Russische gebruikers op zijn platform te beperken, sluit Kraken zich aan bij een toenemend aantal cryptobedrijven dat de dienstverlening aan Russen staakt. Zo hebben onder meer Blockchain.com, Crypto.com en LocalBitcoins al gehandeld in overeenstemming met de strafmaatregelen, en alle handelsactiviteiten waar een Russisch IP bij betrokken is, stilgelegd.

Merkwaardig, want …

  • Kraken is een van de weinige cryptobeurzen die lang een verplichte excommunicatie van zijn Russische gebruikersbestand leek te ontlopen. Voormalig Kraken-CEO Jesse Powell geldt als libertair, en dus principieel voorvechter van individuele vrijheid en privacy. Hij is behoorlijk kritisch over strafmaatregelen die van overheidswege tegen beurzen en privéconsumenten in de cryptosfeer worden opgelegd.
  • “Wanneer wij daartoe wettelijk verplicht zijn, bevriezen wij de accounts”, zei hij eerder tegen CNBC over de kwestie van de Russische accounts. “Maar wat betreft het bestraffen van individuen; we hebben niet gezien dat dat erg goed werkt (…) zodra je iemands geldrekeningen gaat bevriezen, is die persoon niet langer in staat om zijn huur te betalen, zijn schulden te betalen, eten te kopen en zijn gezin te onderhouden.”
  • Zo veroordeelde Powell in februari de autoriteiten in Canada voor het bevriezen van cryptowallets betrokken bij de financiering van protestacties tegen de coronamaatregelen in dat land. Hij opperde dat ook Kraken door toezichthouders gedwongen zou kunnen worden om sommige wallets te bevriezen, en adviseerde cryptobeleggers om hun munten uit de exchange te halen.
    • “Als u zich daar zorgen over maakt, bewaar uw geld dan niet bij een gecentraliseerde of gereguleerde bewaarder. We kunnen u niet beschermen”, klonk het destijds.
  • Eind september is Powell echter teruggetreden als CEO van de cryptobeurs die hij in 2011 heeft opgericht. Hij werd vervangen door Dave Ripley, de vroegere COO.

(jvdh)

Meer