Cryptobeurs Kraken betaalt schikking van 300.000 dollar voor het niet naleven van Amerikaanse sancties tegen Iran

Kraken, één van de grootste crypto exchanges ter wereld, zou gebruikers in Iran hebben toegestaan digitale munten op zijn platform te kopen en verkopen.

Waarom is dit belangrijk?

Sinds de Islamitische Revolutie in 1979, waarbij de westersgezinde sjah werd verdreven, leggen de Verenigde Staten een sanctiepakket op aan hun geopolitieke vijand Iran. De Amerikaanse strafmaatregelen verbieden de export van goederen of diensten naar mensen of entiteiten in de streng islamitische staat.

In het nieuws: Het U.S. Treasury Department’s Office of Foreign Assets Control (OFAC), de Amerikaanse overheidsdienst die de naleving van sancties controleert, heeft een schikking getroffen met het bedrijf Kraken over zijn aanbod van cryptodiensten in Iran. Dat meldde het OFAC maandag.

“Zelf ontdekt”

  • Kraken stemde ermee in om de Amerikaanse schatkist te spijzen met een bedrag van 362.159 dollar. Hiermee schikt het bedrijf zijn “potentiële civielrechtelijke aansprakelijkheid” voor het niet naleven van de sancties tegen Iran, schrijft de nieuwssite CoinDesk. Kraken stemde er ook mee in om 100.000 dollar te investeren in extra controles op de naleving van sancties.
  • Tussen 14 oktober 2015 en 29 juni 2019 zou Kraken 826 transacties verwerkt hebben voor personen waarvan werd vastgesteld dat ze zich op dat moment in Iran bevonden. Die transacties hadden een totale waarde van 1.680.577 dollar.
  • Marco Santori, juridische topman van de firma, liet het volgende optekenen: “Kraken is blij deze zaak te hebben opgelost, die we zelf ontdekten, vrijwillig rapporteerden en snel corrigeerden.”

Context: In juli opende het OFAC een onderzoek naar Kraken. De New York Times citeerde anonieme bronnen verbonden aan het bedrijf die bevestigden dat de cryptobeurs klanten in Iran en andere gesanctioneerde landen toestond om zijn platform te gebruiken.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.