Krachtig herstel voor Britse economie in tweede kwartaal

De Britse economie vond in het voorjaar de weg terug naar het pad van de groei en wist zich na een zwakke jaarstart krachtig te herstellen. In het tweede kwartaal, van april tot einde juni, steeg het bruto binnenlands product (bbp) met 4,8 procent op kwartaalbasis, zo maakte het Britse statistiekbureau ONS donderdag bekend op basis van een eerste raming. Economen hadden deze forse stijging verwacht.

Vooral de dienstensector heeft geprofiteerd van de versoepelingen in het voorjaar. Het Britse statistiekbureau meldde een kwartaal-op-kwartaalgroei van 7,3 procent in de bestedingen van particuliere huishoudens, terwijl de investeringen licht daalden (-0,5 procent).

Aan het begin van het jaar hadden de coronabeperkingen nog een zware last gelegd op de op één na grootste economie van Europa. Zo kromp het bbp in het eerste kwartaal met 1,6 procent. 

Ook in juni zette het herstel van de Britse economie zich door met een groei van 1 procent op maandbasis, sterker dan verwacht. De industriële productie tekende wel een daling op.

De regering juicht het herstel toe: “Onze economie is aan de beterhand en vertoont sterke tekenen van herstel, dankzij ons banenplan en het succes van ons vaccinatieprogramma”, feliciteerde minister van Financiën Rishi Sunak zich. Hij gaf nog mee dat het Verenigd Koninkrijk in het tweede kwartaal het snelste groeipercentage van de G7 kende, maar waarschuwde tegelijk dat “er nog uitdagingen te overwinnen zijn”.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20