Kosten effectenrekening

Een effectenrekening is een speciale rekening bij een bank, of andere financiële instelling, nodig. Op deze rekening worden immers al je effecten bewaard en beheerd. Op die manier is een effectenrekening bovendien een volledig overzicht van alle beleggingen. De aanbieders van effectenrekeningen bieden hun producten echter niet altijd kosteloos aan. Voordat je een effectenrekening gaat openen, is het dan ook cruciaal om de voorwaarden en tarieven van

Verschillende instellingen te vergelijken. Op die manier kun je namelijk een rekening vinden die het beste aansluit bij je behoeften en tevens het meeste voordeel kan bieden.

Kosten van een effectenrekening

De kosten van beleggen zullen van grote invloed zijn op het rendement dat je op de langere termijn kunt behalen. De aanbieder van een beleggingsrekening, ook wel een broker genoemd, kan verschillende kosten in rekening brengen:

  • Transactiekosten: elke keer als er een aandeel wordt gekocht of verkocht, betaal je hiervoor een bepaald bedrag. Bij actief beleggen kunnen dit soort kosten fors oplopen.
  • Beheerkosten: die zijn jaarlijkse kosten die bestaan uit een bepaald percentage over je totale saldo op je effectenrekening. Wanneer je niet veel handelt, maar het saldo wel hoog is, dan zullen deze kosten belangrijk zijn. Hoge beheerkosten zullen een groot negatief effect op je rendement hebben. Voordat je een effectenrekening afsluit is het om die reden raadzaam om te vragen naar de hoogte de beheerkosten.

Door, voordat je een effectenrekening opent, de transactie- en beheerkosten te vergelijken van meerdere aanbieders, kun je de kosten die bij beleggen behoorlijk drukken. Door minder kosten te betalen voor het uitvoeren van transactie en het beheer van je effectenrekening zal je rendement immers hoger worden.

Kosten voor dematerialisatie

In het verleden ontving je bij de aankoop van aandelen of obligaties een papieren eigendomsbewijs. Bepaalde effecten waren afgegeven op naam, maar het leeuwendeel waren echter anoniem of aan toonder. Effecten aan toonder betekent dat de persoon die deze ‘toont’, ook de eigenaar is. Tenminste dit wordt in de regel verondersteld. Maar als effecten verloren worden of ontvreemd worden dan kan een ander persoon de rentes die erop rusten gaan innen en eveneens de terugbetaling op de eindvervaldag van de waardepapieren ontvangen.

Om dergelijke situaties te voorkomen, mogen beleggingen niet langer anoniem of ‘aan toonder’ uit worden gegeven. Vandaag de dag dienen effecten dan ook altijd gedematerialiseerd te worden. Met andere woorden: alle beleggingen dienen op een effectenrekening gezet te worden.

Vanaf 2014 is het overigens niet langer mogelijk om effecten aan toonder kosteloos op een effectenrekening te plaatsen en mogen financiële instellingen hiervoor kosten in rekening brengen. Zo zul je een bepaald percentage aan belasting dienen te betalen op de effectenwaarde aan toonder die omgezet dient te worden in gedematerialiseerde- en op naam staande effecten.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.