Koperprijzen klimmen naar recordhoogte: waarom hebben we plots zoveel koper nodig?

De prijzen van koper schoten sinds vrijdag naar hun hoogste peil sinds een decennium. Het is mogelijk een goed teken voor het herstel van de economie: investeerders kopen het metaal massaal op ter voorbereiding van postcoronaprojecten.

Koper staat sinds vorige week vrijdag te koop aan 4,18 dollar per pond, ofwel 7,59 euro per kilogram. Het is de hoogste prijs van het metaal sinds begin 2011. Toen stond koper te koop aan 4,50 dollar per pond, dat is 8,17 euro per kilogram.

Het onedele metaal is een basisingrediënt voor verschillende industrieën. Zo wordt koper vaak gebruikt voor het produceren van bouwmaterialen zoals elektrische kabels, waterleidingen. Waarom begint de prijs van het metaal juist nu de hoogte in te schieten?

Een signaal van herstel?

De plotse toename van de prijs wordt gedragen door de theorie dat het handelsartikel weldra een grote vraag zal zien na de coronacrisis, en dus snel een aanbodtekort zal kennen. De prijstoename in 2011 werd namelijk vooral gewijd aan de heropleving van de wereldeconomie na de financiële crisis van 2008. Investeerders anticiperen dit jaar dus hetzelfde effect tijdens het herstel van Covid-19.

De prijs van koper in de laatste vijf jaar. Bron: Bloomberg.

Het enthousiasme voor het metaal is wel erg hoog ditmaal. CNN meldde dat analisten van de Bank of America verwachten dat de prijs zelfs boven haar vorig record van 4,50 dollar per pond kan schieten naar zo’n 4,54 dollar. De Amerikaanse president Joe Biden kondigde de afgelopen weken dan ook aan dat hij grondig zal investeren in de infrastructuur van het land om de economie weer aan te zwengelen. Hiervoor is ongetwijfeld veel koper nodig.

Rol van China

Ook voor het herstel van de Chinese economie zal een ongeziene hoeveelheid koper nodig zijn. De stijgende vraag naar koper vanuit China was vorig jaar al de oorzaak van de sluipende groei van de prijs. China was in 2020 een van de weinige economieën die bleef aangroeien, ondanks de coronacrisis. Met een groei van 2,3 procent was dat wel een vertraagde groei in vergelijking met de jaren ervoor.

Het land speelt een sleutelrol in de productie en consumptie van het onedele metaal. De vraag naar koper is daar momenteel nu zo hoog dat de reserves van producenten op het laagste pitje staan sinds tien jaar. Uiteindelijk is de prijsstijging vooral goed nieuws volgens de Amerikaanse analisten. Koperprijzen zijn vaak de boodschapper van goed nieuws voor economieën. Elk land ter wereld heeft dan ook koper nodig voor een gezond herstel, klinkt het.

Lees ook:

Meer