Zilvergekte koelt af na ingrijpen marktwaakhonden

De grondstoffenbeurs CME verstrengt de voorwaarden om in afgeleide producten van zilver te beleggen nadat de zilverprijs door speculatie zijn hoogste peil in acht jaar bereikte.

Alle ogen zijn op de zilvermarkt gericht nadat het edelmetaal door particuliere beleggers op het platform Wallstreetbets (intussen goed voor 7 miljoen deelnemers) als nieuwe doelwit aangeduid werd. Al denken velen dat ook grote hedgefondsen achter de recente koersstijgingen zitten.

De futureprijs voor zilver steeg van circa 25 dollar per ons donderdag naar meer dan 30 dollar in de loop van maandag, of een stijging met 20 procent op circa twee handelsdagen. Dat is het hoogste peil in acht jaar. Dertig dollar was de koers die Wallstreetbets als doel had vooropgesteld.

De zilvergekte sloeg over op gerelateerde producten. De grote ’tracker’ iShares Silver Trust, een schaduwfonds die de zilverprijs volgt, klom vrijdag met 9 procent en maandag met 7 procent. Ook mijnbouwbedrijven als Hecla Mining, Coeur Mining en Wheaton Precious Metals profiteerden met koersstijgingen, in het geval van Hecla zelfs met 28 procent maandag.

Waarschuwing

Er kwam wel een neerwaartse knik op het einde van de handelsdag maandag. De futureprijs voor zilver klokte uiteindelijk af op 28,6 dollar per ons, een daling met 2,8 procent op dagbasis. De afkoeling wordt toegeschreven aan een maatregel van CME, de grootste beurs voor grondstoffenderivaten. Het handelsplatform in Chicago verhoogde de vereiste waarborgen om in afgeleide producten te verhandelen, waardoor de markt moeilijker toegankelijk wordt voor kleinere beleggers.

De toezichthouder CFTC kwam daarna met een expliciete waarschuwing dat regulatoren en handelsplatformen gaan ingrijpen als er ‘potentiële bedreigingen zijn voor de integriteit van de markt in afgeleide producten van zilver.’

GameStop keldert

En GameStop, het speculatieve aandeel waarmee het allemaal begon? Dat donderde maandag bijna 31 procent lager, na nog een stijging met bijna 70 procent vorige vrijdag. Een ander speculatief speeltje, de bioscoopketen AMC, bleef vrijwel ter plaatse trappelen met een koersstijging van 0,3 procent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20