Koper kost nu 21% minder dan begin juni en dat belooft weinig goeds voor wereldeconomie

De koperprijs noteert donderdag op zijn laagste prijs in 13 maanden, een zoveelste indicator dat de globale groeivertraging wel degelijk een feit is. Het metaal noteert nu al 21% lager dan begin juni.

Koper wordt op de financiële markten vaak “Dr. Copper” genoemd omdat het als een voorspeller wordt gezien van toekomstige economische trends. Koper wordt namelijk in nagenoeg alle producten – van vliegtuigen tot smartphones – verwerkt. Naast olie is koper een van de meest actief verhandelde grondstoffen ter wereld.

Waarom daalt de prijs van koper?

Dat de prijs nu daalt heeft een reeks oorzaken: de twee belangrijkste zijn waarschijnlijk de groeivertraging in China, dat deze week moest toegeven dat zowel de retailverkopen als de industriële productie minder snel zijn gegroeid dan analisten hadden berekend. Dan is er de sterke dollar die op zijn hoogste niveau in een jaar noteert (+8% sinds april) en op zowat alle grondstoffen weegt. Koper wordt in Amerikaanse dollar verhandeld, wat betekent dat een sterke dollar het metaal duurder maakt voor buitenlandse investeerders.

Tenslotte werd een aangekondigde staking in de Chileene Escondida-mijn – de grootste kopermijn ter wereld – in extremis afgeblazen. Zo’n staking zou het aanbod van koper beperken, maar dat probleem is voorlopig van de baan, nu de vakbonden en het bedrijf verder gaan onderhandelen.

Koper: een goede indicator voor de gezondheid van de economie

De marktprijzen voor grondstoffen vormen traditioneel een een goede indicator voor de gezondheid van een nationale economie. Koper speelt daarbij een hoofdrol omdat het niet enkel een inzicht biedt in de economie van een individueel land, maar het metaal ook een beeld geeft van de gezondheid van de volledige wereldeconomie. Zo kon 10 jaar geleden aan de hand van de lage koperprijzen de wereldwijde economische crisis worden voorspeld.

Toch stellen sommigen dat de band tussen koper en de gezondheid van de economie is verdwenen. Zo kennen Verenigde Staten een groeiende economie, terwijl de koperprijzen met een sterke daling worden geconfronteerd.

Maar koper is niet de enige grondstof die haar prijs ziet dalen. Liefst 9 grondstoffen noteerden woensdag op hun laagste niveau in 52 weken. Ook de invoerheffingen die opnieuw ‘en vogue’ zijn en de Turkse crisis spelen daarbij een rol.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20