‘Koop nu, betaal later’: PayPal gaat fintechster Klarna achterna

PayPal lanceert een ‘koop nu, betaal later’-dienst in het Verenigd Koninkrijk, die consumenten toelaat om de betaling van hun aankoop renteloos te spreiden over drie maanden. De mosterd haalde het betaalbedrijf bij rijzende fintechster Klarna.

Het Zweedse Klarna dweept al enkele jaren met zijn ‘koop nu, betaal later’-dienst. Klanten krijgen in bepaalde gevallen tot drie weken de tijd om het bedrag neer te tellen, maar krijgen intussen wel de goederen toegestuurd die ze bestelden. Opvallend daarbij is dat de gebruikers zich zelfs niet moeten registreren om een bestelling te plaatsen.

Opmars

Ook betaalreus PayPal ziet nu brood in die formule. Na een ‘pay in 4’-dienst (gespreid over vier maanden, red.) in de Verenigde Staten komt er nu ook een gelijkaardig aanbod in het Verenigd Koninkrijk, maar dan gespreid over drie maanden. ‘We zien de opmars van zo’n betaaloplossingen, bij merken zoals Klarna’, geeft PayPal-directeur Rob Harper ruiterlijk toe in een interview met de Amerikaanse zakenzender CNBC.

Omdat PayPal één van de bekendste dienstverleners is, hoopt het betaalbedrijf dat klanten concurrerende diensten – zoals Klarna – links laten liggen. In het tweede kwartaal groeide het aantal accounts bij PayPal met 300 procent en in het Verenigd Koninkrijk beschikt het Amerikaanse bedrijf over 24 miljoen actieve gebruikers. Klarna heeft er net geen 10 miljoen.

Schulden

Concreet zullen Britse klanten aankopen van minstens 45 pond en maximaal 2.000 pond kunnen afhandelen via de ‘betaal later’-dienst van PayPal. De betaalreus zal optreden als een ‘verantwoordelijke uitlener’ en dus controleren of klanten in staat zijn om de goederen te betalen, klinkt het. Concurrent Klarna gebruikt daar een specifiek algoritme voor.

Toch komt er meer en meer kritiek op de zogenaamde ‘koop nu, betaal later’-sector. Critici maken zich voornamelijk zorgen over het gebrek aan regulering bij jongeren, die op deze manier mogelijk snel in schulden verzeild raken. Zowel PayPal als Klarna schermen met interne waarborgen die overbesteding moeten tegengaan.

Lees ook:

Meer