Waarom de Britse koningin Elizabeth nooit zal aftreden

Verschillende Europese vorstenhuizen hebben recent een een nieuwe generatie op de troon geplaatst, maar in Groot-Brittannië blijkt koningin Elizabeth daar niet aan te denken. Ze is inmiddels een negentiger, maar blijft de monarchie kranig leiden. En volgens een aantal waarnemers zal de Britse Queen zelfs nooit een troonsafstand overwegen.

Over drie jaar zou de Britse koningin Elizabeth 70 jaar op de troon zitten. En als ze zo lang mag leven, dan zal ze die mijlpaal zeker halen, geloven insiders. Stephen Bates is een kenner van de Britse monarchie. Hij gelooft dat een troonsafstand niet in de genetische structuur van de Queen zit. Bovendien merkt hij op dat het vorstenhuis Windsor nog steeds heel populair is bij de bevolking. In tegenstelling tot sommige andere monarchieën is er geen directe nood aan vers bloed.

Nieuwe generatie

De Europese vorstenhuizen gaan door een belangrijke periode van troonopvolging. Enkele jaren geleden gaf in Nederland koningin Beatrix haar kroon door aan haar oudste zoon Willem-Alexander. Datzelfde gebeurde ook in België, waar koning Albert door zijn oudste telg Filip werd opgevolgd.

Daarna volgde Spanje, waar Juan Carlos de fakkel aan zijn zoon Felipe doorgaf. Al die nieuwe vorsten deden ook in Groot-Brittannië vragen rijzen. Wordt het niet eens tijd dat Elizabeth een stap opzij zet voor een nieuwe generatie?

Camilla en prins Charles staan naast Queen Elizabeth II en Philip, en prins William en Kate Middleton.
(Getty Images)

Haar opvolger kroonprins Charles is zelf ook al vijfenzestig jaar, een leeftijd waarop de meeste mensen met pensioen gaan of zijn. “Er is echter weinig kans dat Elizabeth zal aftreden,” voert Bates aan. “De Britse koningin ziet het als haar plicht om zolang mogelijk door te gaan. Alleen fysieke of mentale problemen zouden haar kunnen aanzetten om af te treden.

Eeuweling koningin Elizabeth?

“Indien Elizabeth in de voetsporen treedt van haar moeder Victoria, die 101 jaar oud werd, zou de Britse koningin mogelijk zelfs de eerste eeuweling worden die over een land regeert.”

“Men mag ook niet vergeten dat Groot-Brittannië in het midden van de jaren dertig al een traumatische abdicatie heeft doorgemaakt, toen koning Edward aangaf te willen trouwen met de gescheiden Amerikaanse Wallis Simpson en daarvoor de Britse troon zou opgeven.”

Queen Elizabeth en Philip zitten naast elkaar op hun tronen.
(Getty Images)

De records heeft koningin Elizabeth intussen al verbroken. Queen Victoria, haar over-overgrootmoeder, zat ooit 63 jaar en zeven maanden op de troon. Intussen heeft Elizabeth daar al verschillende jaren aan toegevoegd. Ze is ook de langst zittende vorst van dit moment. Bhumibol Adulyadej overleed in 2016, toen hij net 70 jaar op de troon van Thailand zat. Pas in 2022 kan de Queen ook dat record verbeteren.

Ook de generatie na kroonprins Charles staat intussen al te springen. Getuige daarvan was de hype rond de koninklijke huwelijken van prins William en Kate Middleton, en recent nog prins Harry en Meghan Markle. In plaats van een troonsafstand heeft Elizabeth inmiddels wel een gedeelte van haar verantwoordelijkheden aan Charles doorgegeven.

Meer