Hoe zal geschiedenis terugkijken op Queen Elizabeth?

De Britse Queen Elizabeth heeft tijdens haar regeringsperiode weinig gedaan of gezegd dat door de geschiedenis zal worden onthouden. Dat heeft de Britse historicus David Starkey gezegd. De Britse vorstin is volgens Starkey een meester in de kunst van het praten zonder iets te zeggen.

Het contrast tussen Queen Elizabeth en Queen Victoria, die haar naam aan een hele periode heeft gegeven, is volgens de historicus bijzonder groot. David Starkey staat bekend voor zijn kritische visie op het Britse koningshuis. Wel is de historicus een grote fan van de beslissing van Prins Charles om in het openbaar een aantal controversiële onderwerpen aan te snijden.

Koninklijk circus

De regering van Elizabeth wordt volgens Starkey vooral getekend door een diep engagement voor de Commonwealth. “Daarnaast heeft ze er vooral voor gezorgd dat de bevolking de monarchie hoofdzakelijk als een onderdeel van het dagelijks leven ervaart waarover af en toe gegromd kan worden, zoals ook met het weer gebeurt,” stipt de historicus aan.

“Elizabeth is op de kroon gekomen met slechts één streefdoel in gedachten. Ze diende er naar eigen inzicht voor te zorgen dat het koninklijke circus aan de gang bleef. Bovendien is ze erin geslaagd om de republikeinen het wapen van de controverse te ontnemen.”

“Queen Victoria daarentegen gaf haar naam aan een tijdperk vol grenzeloze energie,” stipt David Starkey. “De buste van Queen Victoria stond in elk openbaar gebouw van het grote British Empire. Queen Victoria is en blijft een universele persoonlijkheid en is onmiddellijk herkenbaar. Dat kan van Queen Elizabeth moeilijk worden gezegd.”

Volgens getuigenissen sprak Victoria zowel Engels als Duits en zou ze later ook Frans, Italiaans en Latijns hebben geleerd en zou ze ook zijn gestart met lessen in het Hindoestaans.

Queen Elizabeth wordt woensdag de langst levende monarch uit de Britse geschiedenis. Daarbij zal ze haar overovergrootmoeder Queen Victoria van de troon stoten.

Eerder al uitte David Starkey ook al kritiek op Prince William en Prinses Diana. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20