Musk, Bezos, Buffett: dit zijn de kolossale bedragen die de miljardairs moeten betalen als Bidens vermogensbelasting goedgekeurd wordt

De belastingverhoging van 20 procent die Amerikaans president Joe Biden voorstelt in zijn begroting voor 2023, zou de Amerikaanse federale schatkist zo’n 215 miljard dollar afkomstig van de allerrijksten opleveren. Als Bidens voorstel goedgekeurd wordt, zal Musk het meeste mogen ophoesten, namelijk zo’n 50 miljard dollar. Na hem volgt Bezos die 35 miljard dollar aan de staat zou mogen schenken.

In zijn laatste begrotingsplannen heeft president Joe Biden het voorstel gelanceerd om een vermogensbelasting in te voeren. Of de belasting ooit de tocht langs alle verschillende kamers van het Congres overleeft is maar de vraag. Zelfs binnen zijn eigen Democratische partij ondervindt Biden weerstand tegen zo’n belastingvoorstel. Maar mocht zo’n belasting er effectief komen, zou de belastingdruk voor de allerrijkste Amerikanen opmerkelijk toenemen.

De afgelopen jaren betaalden de meeste Amerikaanse miljardairs nauwelijks of helemaal geen inkomstenbelastingen. Vaak verdienen ze namelijk helemaal geen salaris, maar worden ze in de plaats daarvan uitbetaald in aandelen, dat is bijvoorbeeld het geval bij Elon Musk. De winsten die die aandelen opleveren worden niet belast (tenzij de aandelen worden verkocht of wanneer er optieplannen worden uitgeoefend). Daar wil Biden nu een stokje voor steken. Op alle vermogens boven de 100 miljard dollar wil de president voortaan een belasting van 20 procent heffen, die ook zal gelden voor alle onbelaste winsten die in het verleden werden gemaakt. Dat schrijft Quartz.

Miljarden aan belastingen

De Tesla-baas, Elon Musk, schept nu al graag op hoe hij het afgelopen jaar een kolossaal bedrag aan belastingen betaalde. Als gevolg van aandelenopties die hij heeft uitgeoefend (waardoor hij ze tegen een zeer lage prijs kon kopen), moet hij 11 miljard dollar aan belastingen betalen, de hoogste persoonlijke belastingfactuur in de geschiedenis van de VS. Maar dat is nog niets vergeleken met de belastingaanslag die hem boven het hoofd hangt als het begrotingsvoorstel van Biden wordt goedgekeurd: Musk zou 50 miljard dollar aan de staat moeten betalen.

Gabiel Zucman, econoom aan de universiteit van Berkeley in Californië, rekende de bedragen uit. Amazon-topman Jeff Bezos zou 35 miljard dollar moeten betalen, Warren Buffett 26 miljard, Bill Gates 11 miljard en Mark Zuckerberg zou 16 miljard op de raster mogen leggen. De tien rijkste miljardairs zouden samen goed zijn voor 215 miljard dollar. Volgens schattingen van het Witte Huis zou de belasting in totaal zo’n 361 miljard dollar opleveren tot 2032.

De miljardairs zullen zich echter verdedigen met het argument dat hun rijkdom niet “echt” is. De aandelen die zij – vaak in grote hoeveelheden – bezitten, hebben wel die waarde, maar ze hebben zo’n som simpelweg niet in hun zak zitten. Als we kijken naar de cijfers die Zucman naar voren heeft gebracht, hebben veel miljardairs niet eens zoveel geld achter de hand om de belasting te betalen: Musk heeft bijvoorbeeld zes miljard dollar in kas, Bezos heeft 16 miljard, en Buffett heeft “slechts” één miljard dollar. Om de belasting te betalen, zullen zij (veel) aandelen moeten verkopen, wat een impact kan hebben op de aandelenkoersen in kwestie.

Het is tenslotte niet helemaal duidelijk wanneer die vermogenswinsten moeten worden afgetrokken, en of het om een eenmalige aftrek gaat voor winsten uit het verleden of dat het om een jaarlijks tarief gaat zoals bij andere belastingen.

(lp/ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20