De koffie-industrie heeft het niet makkelijk door de gevolgen van de pandemie. Er zijn onzekerheden over voorraden, arbeid en vraag op lange termijn. Maar de consumenten laten hun geliefde product niet in de steek.
Aan het begin van de crisis zakten de koffieprijzen door de sluiting van koffiezaken in China. De pandemie veroorzaakte dan weer een strijd om koffiebonen. De prijs steeg terug door grote koffiebranders, zoals Nestlé, die hun koffiebonen veilig stelden. Het aanbod bleef wel wat beperkt. Zo waren er heel wat storingen in de toeleveringsketens, met aanzienlijke gevolgen voor het vervoer over land, door de lucht en over zee. Daardoor kwamen de koffievoorraden, die al beperkt zijn, onder druk te staan.
De toekomstige prijzen of ‘futures’ voor arabica-bonen van hogere kwaliteit die in New York worden verhandeld, zijn sinds begin februari gestegen met 20 procent tot 1,20 dollar per pond. Daarmee is het momenteel een van ’s werelds best presterende grondstoffen. Ter vergelijking: in dezelfde periode is olie met meer dan 40 procent gedaald en koper met ongeveer 8 procent.
Minder export
Analisten van Rabobank verwachten dat het trage tempo van de export vanuit veel landen in 2020 zal aanhouden. Zelfs in Brazilië, ’s werelds grootste producent en exporteur, hebben sommige kopers niet zoveel kunnen kopen als ze willen.
De hoop van de producenten rust op de oogst van Brazilië, die begint in mei, en de tweede oogst van Colombia, de ‘mitaca’, die later deze maand begint. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times. Daarbij komen dan nog onzekerheden over tekort aan manschappen en logistiek.
Vraag zal afnemen
De vraag naar verpakte koffie steeg in maart, met een wekelijkse verkoop in de VS van maar liefst 73 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Maar grondstoffenbroker Marex Spectron verwacht dat de algemene vraag zal afnemen, aangezien thuis drinken het gebrek aan consumptie in ketens als Starbucks en in restaurants niet kan compenseren.
Rabobank schetste een vraagdaling van 0,4 procent in 2020, vergeleken met een stijging van 2,5 procent in 2019. Een dergelijke daling zou vergelijkbaar zijn met de niveaus na de financiële crisis van 2008.