Koersstijgingen Big Tech kunnen niet compenseren voor ongerustheid over rest van economie

De Amerikaanse aandelenmarkten sluiten de beursdag grotendeels vlak af. Alweer aanzienlijke koersstijgingen voor de ‘Big Tech 5’ slagen er niet in te compenseren voor de koersdalingen van traditionele bedrijven, nadat vroeg op de ochtend bekend raakte dat het aantal nieuwe aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen opnieuw is gestegen.

1,1 miljoen Amerikanen vroegen voor het eerst een werkloosheidsuitkering aan. Dat waren er 200.000 meer dan analisten hadden verwacht. Een week geleden was het totaal voor het eerst sinds de start van de pandemie onder het miljoen gezakt. In totaal zitten een kleine 15 miljoen Amerikanen nog steeds zonder job.

Donderdag had de Federal Reserve de notulen vrijgegeven van haar meeting in juli. Daarin stond te lezen ‘dat de coronacrisis wel eens zwaar op de economie en de werkloosheidscijfers zou kunnen wegen’.

De Dow Jones Industrial Average wint 47 punten, een stijging van 0,17 procent. Ook de S&P 500 en de Nasdaq Composite gaan respectievelijk 0,3 en een vol procent hoger.

Investeerders lijken geen andere opties meer te hebben dan hun geld in grote techbedrijven te steken. Facebook gaat 1,6 procent hoger, Amazon 0,9 procent, Netflix 2 procent, Apple 1,3 procent, Microsoft 1,5 procent en Alphabet (Google) 1,1 procent.

Tesla kost nu 2.000 dollar per aandeel

Onder de verliezers van de dag treffen we cosmeticaconcern Estée Lauder (-6,6 procent). Wereldwijd schrapt het bedrijf tussen de vijftienhonderd en tweeduizend banen. Ook gaan 10 tot 15 procent van de winkels dicht, waarbij de nadruk ligt op Europa, het Midden-Oosten en Noord-Amerika. Verder incasseren verschillende oliebedrijven koersverliezen.

Tesla gaat nog maar eens 6,5 procent hoger en noteert nu voor het eerst boven de 2.000 dollar per aandeel. In april noteerde Tesla niet eens aan de helft van dat bedrag, waarop CEO Elon Musk liet weten dat het aandeel naar zijn mening ’te duur’ was.

Olie levert opnieuw 1 procent in. Een vat Brent-olie kost donderdagavond 44,93 dollar. Goud levert 0,4 procent in. Voor een troy ounce goud (31 gram) moet 1.961 dollar worden betaald. De euro gaat 0,2 procent hoger. De eenheidsmunt kost nu 1,185 dollar. Ook de bitcoin noteert 1 procent hoger dan 24 uur geleden en kost ondertussen al 11.861 dollar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20