Koers onbekende cryptomunt WebDollar steeg in minder dan twee uur met bijna 165.000 procent om daarna met 99 procent te dalen

Op de cryptomarkt hebben we inmiddels al heel wat forse koersbewegingen gezien, maar die van de altcoin WebDollar (WEBD) maandag sprong toch in het oog. De waarde van die munt was in slechts anderhalf uur gestegen met 164.842 procent, meldt de cryptonieuwssite Cointelegraph. Kort na die forste stijging daalde de waarde wel met 99 procent.

Terwijl Bitcoin (BTC) gisteren opnieuw alle aandacht naar zich toetrok dankzij een stijging tot 40.000 dollar, deed een onbekende cryptomunt het nog beter. De waarde van de cryptomunt WebDollar was maandag tussen 12 en 13.30 uur ’s middags gestegen van 0,0003711 tot 0,6121. Dat is een toename van maar liefst 164.842 procent.

Koersverloop WebDollar maandag – Bron: Coinmarketcap

Pump en dump

Op een gegeven moment was WebDollar de 18de grootste cryptomunt op de markt. De marktwaarde bedroeg op het hoogtepunt 9,5 miljard dollar. Daarmee deed de cryptomunt het even beter dan gevestigde waarden, zoals Stellar (XLM), VeChain (VET) en Tron (TRX). Minder dan twee uur na het bereiken van het hoogtepunt was de munt al 99 procent van zijn waarde verloren.

Dinsdagochtend omstreeks 9 uur was de marktwaarde gedaald tot 10 miljoen dollar, waardoor de munt naar de 873ste plaats zakte in de cryptorangschikking.

Volgens Cointelegraph was er maandag sprake van een zogenaamde pump en dump, waarbij beleggers op korte termijn de prijs van een bepaalde munt de hoogte proberen in te jagen om die vervolgens met riante winsten te verkopen. Een pump en dump duurt in principe slechts enkele minuten of uren.

De marktkapitalisatie van het project schoot op en neer met miljarden dollars, terwijl het handelsvolume beperkt bleef tot 400.000 dollar. ‘En als u goed kijkt, is 99,23 procent van de handelsactiviteit afkomstig van één handelsplatform, IndoEx genaamd’, merkt een analist bij Cointelegraph op.

Mysterieus bedrijf

IndoEx is in het Verenigd Koninkrijk geregistreerd onder het ondernemingsnummer 12029621. De beurs wordt naar verluidt geleid door een persoon genaamd Spencer Collins, die fungeert als de CEO en CFO. Een andere entiteit, Grace North genaamd, fungeert momenteel als de chief technology officer van het bedrijf.

Uit een onderzoek van Cointelegraph blijkt dat die twee personen op het eerste gezicht niet lijken te bestaan. Zo hebben ze geen profiel op LinkedIn en Twitter. Daarnaast hebben de analisten bij de cryptosite negatieve recensies over het bedrijf gevonden waarin beweerd wordt dat Collins en North niet bestaan.

Voorts heeft het Verenigde Koninkrijk (VK) in november 2020 gedreigd om het bedrijf uit het ondernemingsregister, genaamd Companies House Register in het VK, te schrappen omdat het bedrijf geen informatie deelde over de aandeelhouders. IndoEx reageerde toen dat Collins met 1.200 aandelen de enige aandeelhouder van het bedrijf is.

De U.K. Registrar schrapte later het bericht tegen IndoEx. Niettemin blijft het handelsplatform actief zonder goedkeuring van de Britse Financial Conduct Authority (FCA).

(am)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20