Kleine landen zijn de gezondste om te leven, maar België is er niet bij

Nergens in de wereld kan de mens een beter welzijn vinden dan in Canada. Dat blijkt uit de Global Wellness Index van investeerder LetterOne. Een selectieve lijst – gevormd door de twintig rijkste en de twintig meest bevolkte landen van de wereld – toont dat Zuid-Afrika op het gebied van welzijn helemaal onderaan staat. Het land moet daarbij ook Oekraïne, Egypte en Irak laten voorgaan.

Tegelijkertijd toont het rapport dat economische grootmachten op het gebied van gezondheid, geluk en welzijn vaak ondermaatse scores laten blijken. De Verenigde Staten eindigen in de Global Wellness Index dan ook pas op een 37ste plaats.

Nieuwe patronen

“Er is meer in het leven dan geld en ook economen weten dat,” zegt Adam Blenford, redacteur bij het persbureau Bloomberg. “Men is het ermee eens dat men de wereld niet langer alleen volgens economische groei kan evalueren. Door die nieuwe benadering beginnen zich echter ook nieuwe patronen uit te tekenen.”

“Daarbij kan men vaststellen dat kleinere naties steeds vaker deze rangschikkingen beginnen aan te voeren. Grote landen met bloeiende economieën blijken tegelijkertijd steeds meer achterop te raken. Economische welvaart is immers niet altijd een synoniem van een bredere volksgezondheid en welzijn.”

Canada dankt zijn eerste plaats vooral aan goede scores voor onder meer bloeddruk, levensverwachting en overheidsuitgaven voor gezondheidszorg. Maar het land besteedt ook veel aandacht aan zijn hoge geluksniveaus. Zuid-Afrika, ooit een baken van economische groei, moet zijn slechte rangschikking vooral toeschrijven aan zijn slechte scores op het gebied van levensverwachting, alcoholgebruik, depressie en diabetes.

Sterkere economieën moeten het op het gebied van het bredere welzijn vaak afleggen tegen kleinere en gezondere landen. De wereldwijde top tien omvat grote landen zoals de Filippijnen en Zuid-Korea, maar ook Oman, IJsland, Malediven, Nederland en Singapore.

Groot-Brittannië komt pas op een vijftiende plaats. Het land worstelt met slechte prestaties op het gebied van obesitas en inactiviteit. Vooraanstaande economieën zoals Japan, Duitsland, Frankrijk of Italië zijn in de top vijfentwintig zelfs niet terug te vinden. Al deze landen laten vooral bij de bloeddrukniveaus slechte scores optekenen.

Naties uit het Midden-Oosten genieten een relatief hoge rangschikking, vooral dankzij hun goede scores op het gebied van alcoholconsumptie. De Verenigde Staten lijden vooral onder een overmatig overgewicht, vele depressies en een aanzienlijk gebrek aan activiteit.

Totaalbeeld

“Een aantal rijke landen laten ook in deze rangschikking goede scores optekenen,” erkent hoofdonderzoeker Richard Davies, een voormalig econoom bij de Bank of England. “Anderzijds blijkt dat veel opkomende economieën beter presteren dan sommige geavanceerde naties.”

“Dat is vooral te danken aan een sterke toename van de levensverwachting die deze groeimarkten de voorbije jaren hebben gekend. Anderzijds zijn er de hoge percentages depressies en obesitas in vele geavanceerde landen.”

De lage scores voor landen zoals Zuid-Afrika – een economie die in het begin van deze eeuw nog werd geprezen voor zijn sterke economische groei – tonen dat een louter economische rangschikking op basis van traditionele maatstaven zoals het bruto binnenlands product een belangrijk deel van het totaalverhaal dreigt te missen.

“Economieën van de toekomst krijgen mogelijk een beoordeling op drie niveaus,” zei Davies. “Een eerste laag kan bestaan uit traditionele economische maatstaven, zoals het bruto binnenlands product en de werkgelegenheid. Daarnaast hebben echter ook factoren zoals rechtvaardigheid en verantwoordelijkheid een impact. Daaraan kan echter ook een nieuwe laag met parameters voor gezondheid, geluk en welzijn worden toegevoegd.”

Meer