Kilometerverzekering voor een Motor

Je kent vast wel één of meerdere reclames van verzekeraars die een kilometerverzekering aanprijzen. In deze reclame-uitingen wordt vaak gezegd dat een groot deel van de bevolking veel geld kan besparen op hun auto- of motorverzekering. Of je ook dit voordeel mee kunt pikken als je de bestuurder van een motor bent, hangt echter van een aantal verschillende factoren af.

Wat is een kilometerverzekering?

Schermafbeelding 2016-06-15 om 07.17.16

De recente opmars van de kilometerverzekering is een feit, maar wat is dit nu eigenlijk voor een verzekering? Een kilometerverzekering is een bepaalde verzekering voor je auto of motor waar de verzekeringspremie bij af zal hangen van het aantal kilometers dat je elk jaar met je voertuig aflegt. Op het moment dat je slechts in uitzonderlijke gevallen gebruikmaakt van je auto of motor, dan kan een kilometerverzekering je wellicht het nodige voordeel opleveren.

Het principe van de kilometerverzekering is overigens erg simpel: de bestuurders die jaarlijks niet veel kilometers rijden, lopen immers een kleinere kans op een verkeersongeval. Om die reden zal de premie van de auto- of motorverzekering eveneens lager zijn in vergelijking tot de premie die je moet betalen als je wel een heleboel kilometers per jaar onderweg bent met je voertuig.

Wanneer is een kilometerverzekering interessant?

Een kilometerverzekering zal voor je interessant worden op het ogenblik dat je minder dan 15.000 kilometers per jaar onderweg bent. Hierbij moet je je echter wel bedenken dat iedere verzekeraar eigen schijven kan hanteren waar de kortingen op gegeven zullen worden. Andere verzekeraars gaan echter uit van het daadwerkelijke aantal kilometers dat je elk jaar hebt gereden. Wanneer je jaarlijks meer dan 15.000 kilometers aflegt met je auto of motor dan zal dit voordeel echter minder worden, of zelfs helemaal komen te vervallen.

AanbiederGratis adviesBereken je winst (tip!)
Tip: bespaar tot 50% op je autoverzekering. Bereken nu hoeveel jij kan besparen.Berekenen
Tip: Geniet van 2 maanden gratis autoverzekering bij DVV.Berekenen
Tip: krijg 2 maanden gratis omnium voor je geëlektrificeerde wagen.Simuleer

Wanneer je minder dan 15.000 kilometer aflegt met je motor of auto, dan kan het soms dus interessant zijn om je reguliere BA autoverzekering in te wisselen voor een kilometerverzekering; Omdat er echter meerdere verzekeraars actief zijn die een kilometerverzekering aanbieden, is vergelijken van diverse mogelijkheden absoluut geen overbodige luxe. Op die manier kun je immers de verzekering aangaan die het meest gunstig is en je dus het meeste voordeel op zal leveren.

Zoektocht naar de voordeligste kilometerverzekering

Verzekeraars spelen graag in op het feit dat auto- en motorrijders een verzekering aan willen gaan tegen de meest voordelige voorwaarden en tarieven. Om die reden zul je vaak meerdere verzekeringsformules tegenkomen als je op zoek gaat naar de kilometerverzekering die het beste bij je persoonlijke situatie past.

Zo zijn er onder andere verzekeraars die kilometerverzekeringen aanbieden waarbij een rond aantal gereden kilometers wordt gehanteerd. Bij deze formules zul je voordeel kunnen behalen op het moment dat je minder dan het aangegeven aantal kilometers af hebt gelegd in een bepaald verzekeringsjaar. Vaak zul je niet direct een andere premie gaan betalen, maar eerder een korting ontvangen wanneer je de grens van een bepaalde schijf niet overschrijdt. Wanneer de verzekeraar echter je verzekeringspremie bepaalt aan de hand van het effectief aantal gereden kilometers per jaar, dan heb je te maken met een kilometerverzekering volgens de strikte betekenis van het woord.

De verzekeringspremie van een kilometerverzekering zal bij vrijwel elke verzekeraar verschillend zijn. Zoals bij alle berekeningen van verzekeringspremies zal er altijd ook rekening worden gehouden met bepaalde persoonlijke omstandigheden en je schadegeschiedenis. Zo zul je als inwoner van een drukke stad bijvoorbeeld meer premie moeten betalen dan wanneer je op het platteland woonachtig bent. Het risico op een ongeval is in een drukke omgeving immers groter. Ook bij reguliere auto- of motorverzekeringen zal altijd naar dergelijke factoren worden gekeken als de premie van je verzekering moet worden bepaald.

Verschillende verzekeringsformules

In ons land is het wettelijk verplicht om een voertuig, dus zowel auto’s als motoren, minimaal met een Burgerlijke aansprakelijkheid te verzekeren. Een kilometerverzekering op zich zal dan ook gelijk staan aan BA-verzekering waarmee je dus deze wet naleeft. Het essentiële verschil met een kilometerverzekering si de wijze waarop de premie zal worden berekend.

Net zoals bij reguliere auto- en motorverzekering kun je een kilometerverzekering aanvullen met een aantal extra waarborgen zoals met een omniumverzekering. Je kunt dus altijd zelf bepalen welke formule je kiest voor je auto- of motorverzekering. Je kunt om te beginnen kiezen uit:

  • de BA-kilometerverzekering,
  • de Kleine Omnium kilometerverzekering,
  • de Full Omnium kilometerverzekering.

Daarnaast heb je de mogelijkheid om de waarborg Bestuurder aan je kilometerverzekering toe te voegen. De meeste verzekeringen zullen namelijk de bestuurder van een auto of motor niet verzekeren. Een uitzondering hierop is meestal de Full Omniumverzekering. Een extra waarborg bestuurder zal wel lichamelijke letsels verzekeren, zelfs als je zelf fout was in het verkeer.

Schatten van het aantal kilometers

De eerste keer het aantal kilometers berekenen dat je per jaar aflegt op je motor is niet echt moeilijk. De meest simpele manier is door de onderhoudsrekeningen van de afgelopen jaren te bestuderen. Op deze rekeningen worden immers altijd het aantal kilometers vermeld die zijn gereden. Als je elk jaar je motor voor onderhoud naar een garage brengt, dan is het maken van de berekening een peulenschil.

Bekijk ook: Kan ik geld lenen voor een motorvoertuig?

Als je daarentegen geen onderhoudsrekeningen kunt raadplegen dan wil dat nog niet zeggen dat je je in allerlei bochten moet gaan wringen om de benodigde berekening te kunnen maken. Om het aantal gereden kilometers per jaar in te kunnen schatten, noteer je de volgende gegevens:

  • het aantal kilometers voor woon-werkverkeer: het aantal kilometers naar je werk maal 2 vermenigvuldigd met 220 werkdagen,
  • het aantal kilometers voor vaste activiteiten: vaste verplaatsingen die je geregeld maakt, bijvoorbeeld om familie te bezoeken. Bereken het aantal kilometers per rit (heen en terug) en houd bovendien een marge van 110 procent aan.
  • Buitengewone activiteiten: verplaatsingen die niet elke dag plaatsvinden, bijvoorbeeld een weekendje weg of een dagtrip,
  • Overige verplaatsingen: verplaatsingen die je niet onder kunt brengen in één van de andere categorieën. Hiervoor kun je eveneens een inschatting maken, maar ook een vast aantal kilometers (met een ruime marge) voor gebruiken.

De uitkomst van deze berekening zal je in de regel een duidelijk beeld geven van het aantal kilometers dat je elk jaar met je auto onderweg bent.

Bekijk ook: pechverhelping voor je moto aanvragen?

Meer of minder afgelegde kilometers

Als je minder kilometers aflegt dan je door hebt gegeven, dan ontvang je de premie in principe terug, maar het is uiteraard ook mogelijk dat je juist meer kilometers hebt gereden dan je door hebt gegeven aan de verzekeraar. In dat geval zul je de extra kilometers bij dienen te betalen. Het bedrag dat door de verzekeraar aan wordt gerekend zal altijd worden vermeld in de verzekeringsovereenkomst. Bij de meeste verzekeraars kun je de kilometerstand van je auto of motor telefonisch, online of per email doorgeven.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20