Keuze voor VRT-CEO gaat tussen Delaplace en Clement, Vandermeersch lijkt af te vallen

D-Day voor de VRT vrijdag. De Vlaamse regering duidt straks een nieuwe CEO aan voor de openbare omroep. Het lijkt vooral te gaan tussen Koen Clement en Frederik Delaplace, Peter Vandermeersch ligt politiek te gevoelig.

Eindelijk krijgt de VRT een nieuwe top, nadat Paul Lembrechts en een paar weken later ook nummer twee Peter Claes, de publieke omroep verlaten hebben begin dit jaar. Dat gebeurde in bepaald onfraaie omstandigheden: constant werd vanuit het management van het bedrijf zeer gevoelige en vertrouwelijke informatie gelekt. De tussenpaus, Leo Hellemans, deed weinig tot niets, behalve de stoel warm houden.

De Vlaamse regering kiest vanmorgen dus de opvolger. Hudson had een lijstje klaar, dat na wat politiek duwen en trekken tot een shortlist van drie namen is gekomen: Koen Clement, Peter Vandermeersch en Frederik Delaplace. Dat bevestigen bronnen in de Vlaamse regering.

Jambon

Alle drie worden ze vandaag ontvangen door de minister van Media, Benjamin Dalle (CD&V). Maar de beslissing zit breder dan bij Dalle alleen: de drie regeringspartijen hebben hun zeg, en zeker de minister-president Jan Jambon (N-VA) z’n oordeel weegt zwaar door.

In de wandelgangen is te horen dat Vandermeersch z’n kaarten het minst goed liggen, ondanks het feit dat hij het best uit de beoordeling van Hudson kwam. In z’n nadeel speelt dat hij eerder ervaring heeft als hoofdredacteur, onder meer bij De Standaard en NRC Handelsblad, maar dus geen echt CEO-profiel heeft. Maar lastiger voor hem: als voormalig journalist heeft hij toch een uitgesproken politiek profiel, en dat wil de Vlaamse regering, en met name de grootste coalitiepartner, echt niet.

De Tijd

Koen Clement heeft dan weer het nadeel dat er een heel stevige DPG-stempel op hem kleeft: het is een publiek geheim dat z’n banden met het belangrijkste mediabedrijf van Vlaanderen zeer goed zijn. Verder leek hij ook eerder op de terugweg in z’n carrière, als directeur van Europalia, en miste hij al een keer dezelfde topjob, toen hij Paul Lembrechts moest laten voorgaan. Maar Clement zou de steun genieten van N-VA.

De derde kandidaat is merkelijk jonger (49 jaar), en heeft een dynamisch profiel: Frederik Delaplace is CEO van Mediafin, het bedrijf dat De Tijd en L’Echo uitgeeft. Dat bedrijf is erg winstgevend. Dat z’n naam op de lijst staat, duidt aan dat het serieus is: bij grootaandeelhouder Roularta zullen ze niet meteen amused zijn dat hun CEO dreigt te vertrekken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20