Britse start-up plant installatie voor zowel kernfusie als cruciale brandstof van energievorm

First Light Fusion, een Britse firma die experimenteert met een nieuwe benadering van kernfusie, hoopt een heuse brandstoffabriek voor de energievorm op poten te zetten. Het project moet 500 miljoen pond (578 miljoen euro) kosten.

Waarom is dit belangrijk?

Als kernfusie, het procedé dat onze zon van energie voorziet, op consistente basis zou kunnen ingezet worden op aarde, is het een bron van vrijwel onbeperkte schone energie. Maar er zijn nog een hele hoop obstakels die overwonnen moeten worden.

Eerst de algemene uitleg: Bij kernfusie worden de waterstofkernen tritium en deuterium samengesmolten. Hierbij komt een enorme hoeveelheid energie vrij, die bovendien geen radioactief afval oplevert.

  • Maar: om de technologie verder te ontwikkelen, moeten nog een aantal experimenten worden uitgevoerd.
  • En dat dreigt de wereldwijde voorraad van tritium, de zeldzame isotoop van waterstof die dus cruciaal is voor het proces, op te souperen. Dit nog voordat de technologie klaar is om op de m
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.