Kernfusie wordt deze eeuw een biljoenenindustrie

Uit een enquête die werd afgenomen door de Fusion Industry Association (FIA), de internationale handelsvereniging voor kernfusiebedrijven, blijkt dat bedrijven denken dat investeringen in de technologie geleidelijk aan zullen toenemen naar biljoenen (duizenden miljarden) dollars tegen het midden van deze eeuw.

Waarom is dit belangrijk?

Kernfusie wordt door veel energie-experts gezien als ‘de heilige graal van energie’. De technologie moet dezelfde principes die de zon aandrijven gebruiken om een zo goed als onbeperkte hoeveelheid energie te produceren, zonder daarbij radioactief afval te produceren. Maar tot nu toe is het bijzonder moeilijk gebleken om dergelijke reactoren te ontwikkelen. Binnen fusiekringen bestaat zelfs de grap dat “kernfusie altijd 30 jaar ver weg is”.

In het nieuws: Uit de enquête van FIA blijkt dat fusiebedrijven optimistisch zijn dat de technologie binnenkort de commerciële markt zal kunnen betreden.

  • Veel bedrijven denken dat een werkende kernfusiereactor eind dit decennium ontwikkeld zal worden en tegen de jaren 2030 commercieel rendabel zal zijn. Uit een rapport dat de FIA eerder uitgaf, blijkt dat 93 procent van de aangesloten kernfusiebedrijven denkt dat reactoren in de jaren 2030 of eerder verbonden zullen worden met het elek
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer