Helpt noodverlenging Tihange 2 ons de winter door? Kernreactor gaat mogelijk toch niet dicht

Nieuwe wending in het dossier rond de Belgische kernenergie: de federale regering denkt aan een noodverlenging van Tihange 2, de kernreactor die in februari eigenlijk dicht moet. Maar dan moet de Franse uitbater Engie dat wel zien zitten.

Van de zeven kernreactoren in België (vier in Doel, drie in Tihange) gaan er volgens de planning van de kernuitstap twee dicht in de komende herfst- en wintermaanden:

  • Doel 3 (1 gigawatt vermogen) op 1 oktober 2022
  • Tihange 2 (1 gigawatt) op 1 februari 2023

De timing kan nauwelijks slechter zijn. Gezien het dreigende infarct op de Europese energiemarkt mocht Rusland de gaskraan helemaal dichtdraaien, klinkt de roep – onder meer vanuit de Vlaamse regering – almaar luider om de twee sluitingen op zijn minst uit te stellen tot na de winter en zo de bevoorradingszekerheid met eigen lokale stroomproductie veilig te stellen.

Daarvoor zouden de federale regering en met name de groene regeringspartijen wel een politieke bocht moeten nemen. Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) telde vorige week op Twitter nog af naar de sluiting van Doel 3 en sprak van “het einde van een tijdperk”.

Bovendien rijst de vraag of het allemaal technisch haalbaar is, want een kerncentrale zet je niet zomaar aan en uit. Het antwoord van de Franse uitbater Engie donderdag was: “Een verlenging van beide reactoren is om technische en veiligheidsredenen onmogelijk.” Meer nog: wegens een vergunningskwestie rond nucleaire brandstof gaat Doel 3 normaal gezien zelfs vroeger dan de wettelijke sluitingsdatum dicht: al op 23 september.

Doel 3 dicht, Tihange 2 open?

De federale regering tastte bij Engie begin juli – wellicht voor de tweet van Van der Straeten – af wat de mogelijkheden zijn. Het lijkt erop dat zij Doel 3 opgeeft, maar wel een noodverlenging van Tihange 2 overweegt.

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) laat bekijken of de sluiting van die kernreactor op een veilige manier kan worden uitgesteld tot na de winter, meldt de nieuwssite HLN.be, die haar winterplan kon inkijken. De nucleaire toezichthouder FANC zou de taak gekregen hebben om met Engie na te gaan of de definitieve sluiting van Tihange 2 over de winter getild kan worden.

Op de achtergrond spelen de lopende discussies tussen de federale regering en Engie mee over twee andere kernreactoren. De federale regering besliste in maart dat de twee jongste kernreactoren, Doel 4 en Tihange 3, mogen openblijven tot 2035. Dat is tien jaar langer dan aanvankelijk gepland in de oorspronkelijke wet op de kernuitstap.

(as)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20