Kernenergie moet de Russen “ten minste 10 ton goud per jaar” opleveren: hoe dan?

Kernenergie is de vereiste energiebron voor de ontwikkeling van het Russische goudreservoir Kyuchus. Dat verklaarde Russisch minister van Natuurlijke Hulpbronnen en Milieu, Alexander Kozlov, bij de veiling van de ontwikkelingsrechten voor dit reservoir. De kleine reactor die voor Oest-Koejga is gepland, zal de mijn van energie voorzien, schrijft World Nuclear News.

“Het is belangrijk dat (…) in een van de speciale voorwaarden (…) het gebruik van ten minste 35 Megawatt (MWe) aan nucleaire elektriciteit is vastgelegd, te leveren door een mini-kerncentrale in Jakoetië”, aldus Kozlov.

Zes RITM-200 reactoren zijn momenteel geïnstalleerd op wat Rosatom “state of the art” ijsbrekers noemt – de vloten Arktika, Sibir en Ural. Volgens het bedrijf zullen nog eens vier RITM-200 reactoren worden geïnstalleerd op andere ijsbrekers die momenteel in aanbouw zijn.


De mini-kerncentrale in kwestie zal worden gebouwd in Oest-Koejga.

Zij zal ongeveer 55 MWe produceren uit een enkele reactor van het type RITM-200N, een SMR.

De regionale regering heeft toegezegd maximaal 50 MWe van de productie van de centrale af te nemen, waarvan 35 MWe naar verluidt zal worden doorverkocht aan de mijnexploitatie.

Verwacht wordt dat het project in 2024 een bouwvergunning krijgt.

Productieniveau van ten minste 10 ton goud per jaar

Er is vrijwel geen infrastructuur in het gebied rond Kyuchus. Volgens het ministerie zal kernenergie “het niet alleen mogelijk maken om het veld te ontwikkelen, maar ook om de nabijgelegen gebieden van energie te voorzien. Volgens de veilingvoorwaarden moet de winnaar van de veiling uiterlijk op 30 juni 2028 beginnen met het gebruik van kernenergie, die moet worden geleverd door de mini-kerncentrale in de regio Jakoetië. Bovendien is de winnaar verplicht een productieniveau van ten minste 10 ton goud per jaar te garanderen vanaf de datum waarop de ontwerpcapaciteit is bereikt”.

Een bedrijf genaamd Beloye Zoloto won de veiling en betaalde 7,7 miljard roebel (107,7 miljoen dollar) als eenmalige betaling voor de ondergrondse rijkdommen in Kyuchus. Die worden geschat op maar liefst 250 ton goud. Onder de niet-geselecteerde bieders bevonden zich de uraniummijnbouwers Atomredmetzoloto en de Priargunsky Industrial Mining and Chemical Combine.

Los daarvan wordt ook de ontwikkeling van een andere grote mineraalafzetting in het Russische Noordpoolgebied ondersteund door SMR’s. Baimskaya is een koper- en goudproject in de regio Tsjoekotka. Dat zal vanaf 2027 worden aangedreven door twee drijvende krachtcentrales bij Kaap Nagloynyn, elk met twee RITM-200M eenheden.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20