Hoe groot is de kans dat de VAR verdwijnt uit de Premier League?

Over de VAR valt elke voetbalweek wel iets te zeggen. Om die reden zijn er ook meer en meer landen die zich vragen stellen rond het systeem. In Engeland komt het zelfs tot een stemming. Maar wat is de kans dat de VAR ook echt uit de Premier League zou verdwijnen?

In het nieuws: Gisteren maakten verschillende Engelse bronnen bekend dat de ploegen uit de Premier League zullen stemmen rond het voortbestaan van de Video Assistant Referee (VAR). Die stemming komt er nadat de Engelse ploeg Wolverhampton zich vragen stelt bij de betrouwbaarheid. De stemming gebeurt tijdens een jaarlijkse meeting van de ploegen uit de eerste klasse op donderdag 6 juni.

Stemming

Clubs uit de Premier League stemmen volgende maand tijdens hun algemene vergadering over het afschaffen van de video-assistent (VAR). Wolverhampton Wanderers heeft hiervoor een officieel voorstel ingediend, ontevreden over de “talrijke onbedoelde negatieve gevolgen” van de VAR.

De Premier League erkent de zorgen, maar benadrukt ook het nut van de VAR in een statement. “Elke ploeg heeft het recht om zaken voor de vergadering naar voren te schuiven en we snappen de zorgen”, klinkt het. “Maar toch blijft onze competitie het gebruik van de VAR volop steunen. Samen met de scheidsrechtersorganisatie PGMOL willen we blijven werken aan verbeteringen van het systeem en de invloed ervan op de competitie.”

Kleine kans

Om VAR daadwerkelijk af te schaffen, is een tweederdemeerderheid nodig: 14 van de 20 clubs moeten hiervoor stemmen. Dit lijkt onwaarschijnlijk, gezien de Premier League al eerder stemde voor semi-automatische offsidetechnologie voor komend seizoen.

Op dit moment lijkt enkel Wolverhampton Wanderers voor de afschaffing te zijn, met uitbreiding van een ploeg als Nottingham Forest die dit seizoen ook al eens enorm benadeeld werd door een verkeerde VAR-keuze. Het is waarschijnlijker dat de stemming leidt tot discussie en mogelijke aanpassingen van het VAR-systeem, in plaats van volledige afschaffing.

Meer