Kazachstan legt beslag op activa van Russisch ruimteagentschap Roscosmos

De Kazachse autoriteiten hebben beslag gelegd op activa van het Russische ruimteagentschap Roscosmos die zich bij kosmodroom Bajkonoer bevinden, melden verschillende media uit het land. 

Waarom is dit belangrijk?

Sinds de invasie van Oekraïne raakt Rusland steeds meer geïsoleerd op internationaal vlak. Ook in de ruimtevaart begint dat voelbaar te worden, hoewel het Westen en Rusland daar nog altijd samenwerken.

In het nieuws: Er wordt beslag gelegd op de activa omdat Rusland nog zo’n 2 miljard roebels (zo’n 25 miljoen euro) aan schulden heeft bij de Kazachse overheid.

  • Niet alleen worden activa opgeëist, ook mag de directeur van de Ground Space Infrastructure Operations Center, de belangrijkste onderneming in de bedrijfsstructuur van Roscosmos, het land tijdelijk niet meer verlaten. Roscosmos mag ook geen materiële activa in Kazachstan verkopen of repatriëren.
  • Anatoly Zak, een ruimtevaartexpert die zich specialiseert in het Russische ruimtevaartprogramma, liet op Twitter weten dat dit niet betekent dat Russische missies naar het ISS in het gedrang dreigen te komen. De lancering van de Sojoez-5, een nieuwe Russische draagraket die in 2024 voor het eerst gebruikt moest worden, dreigt hierdoor wel te worden uitgesteld.
  • Ook het hele Baiterekproject zou nu wel eens gedaan kunnen zijn. Dat zou de lanceersite voor de nieuwe raket moeten worden. 
  • Bovendien staat in de Russische publicatie Moskovsky Komsomolets te lezen dat Rusland zich wel eens volledig uit Bajkonoer zou kunnen terugtrekken. Bajkonoer is de grootste lanceringsbasis in de wereld. Alle bemande vluchten die momenteel door Rusland worden uitgevoerd, vertrekken vanaf de Kazachse basis. 

Woelige wateren: Het incident toont aan dat de relatie tussen Kazachstan en Rusland sinds de invasie van Oekraïne bergaf is gegaan. 

  • In theorie is het land een bondgenoot van Rusland. Begin 2022 greep het Kremlin zelfs militair in toen in Kazachstan bloedige protesten uitbraken, nadat de prijs van aardgas de lucht inschoot omdat een prijsplafond werd opgeheven.
  • Maar na de invasie van Oekraïne, keerde het sentiment snel. Astana steunde Moskou niet bij zijn invasie en weigert ook de annexatie van separatistische gebieden Loegansk en Donetsk te erkennen. 
  • Russische propagandisten reageerden daarop door Kazachstan te vergelijken met Oekraïne. Ze beschuldigden het Kazachse immers van “nazisme”, hetzelfde argument dat werd gebruikt om Oekraïne binnen te vallen.
  • Intussen zoekt Kazachstan steeds meer de toenadering tot Europa. De EU is immers een interessante afzetmarkt voor gas, waterstof en zeldzame aardmetalen.

(dv)

Meer