Kappers krijgen uitzicht op heropening

Het Overlegcomité beslist morgen over de niet-medische contactberoepen, zoals de kappers. De politieke consensus is dat ze weer open mogen gaan.

  • De eerdere afspraak was dat ze op zaterdag 13 februari kunnen heropenen als de cijfers de goede richting uitgaan. Dat lijkt het geval. Het aantal ziekenhuisopnames daalt en het reproductiegetal staat op minder dan 1. Daartegenover staat wel dat het aantal geregistreerde besmettingen stijgt. Dat kan te maken hebben met het toegenomen aantal testen, maar is niet zeker.
  • In elk geval adviseert Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) het Overlegcomité om de niet-medische contactberoepen te laten heropenen. Ook de Vlaamse coalitiepartners Open Vld en N-VA staan daar achter.
  • Aan Franstalige kant is de MR al weken de luidste voorstander van een heropening. Ook zijn federale coalitiepartners PS en Ecolo lijken voorstander.
  • Ook de werkgeversorganisaties Voka, Unizo en NSZ pleiten voor een heropening.
  • Er zijn ook voorbeelden uit het buitenland. Zo versoepelt Oostenrijk de regels. Kappers mogen er vanaf maandag 8 februari weer open, weliswaar onder zeer strikte voorwaarden.
  • De meeste medische experts zijn tegen een heropening van de contactberoepen, wegens het gevaar op nieuwe besmettingen. Maar die bezwaren zullen wellicht niet opwegen tegen de politieke druk.
  • Bovendien is er het argument van het algemene mentale welzijn. ‘Het gevoel is dat veel mensen heel erg nood hebben aan de kapper’, verklaarde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke woensdag op Radio 1, zonder vooruit te willen lopen op de beslissing van morgen.

Lees ook: Kappers en schoonheidsspecialisten klaar om te heropenen

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20