Kapper in het weekend alleen op afspraak mogelijk

Kapsalons vallen onder de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Al hoeven ze van de FOD Volksgezondheid niet dicht in het weekend, zoals de sector aanvankelijk vreesde.

Wanneer kan ik naar de kapper? Tijdens de week verandert er niets. Dan mogen kappers klanten ontvangen zoals voorheen, zowel op afspraak als niet op afspraak. De verscherpte regeringsmaatregelen slaan alleen op het weekend. Dan geldt de ‘een op een’-regel, wat betekent dat kapsalons alleen klanten op afspraak mogen aanvaarden. Met de regel wil de regering coronabesmettingen in de wachtruimtes vermijden.

Moeten kappers mondmaskers dragen? Nee. Sommige kappers gebruiken een mondmasker, maar dat is geen specifieke aanbeveling van sectororganisatie Coiffure.org. ‘We raden de kappers vooral aan de handhygiëne nog meer dan vroeger te respecteren en handgels te gebruiken. Voor de betalingen vragen we de klanten zoveel mogelijk met de kaart te betalen’, zegt woordvoerster Annelies Vanwelden. ‘Wat betreft de mondmaskers volgen we het advies van de overheid, die de maskers beschikbaar wil houden voor het verplegend personeel.’

Vrezen kappers voor inkomensverlies? Ja. Coiffure.org zegt ‘druk te zullen leggen op de overheid om de economische verliezen te compenseren.’ Al is er ook opluchting. Na de aankondiging door premier Wilmès donderdagavond werd gevreesd dat alle kapsalons in het commercieel belangrijke weekend volledig dicht moesten blijven. Zo’n vaart loopt het niet, werd bij de verdere preciseringen door de overheid vrijdag duidelijk.

Wat met de kapperszaken die zich in een shoppingcenter bevinden dat in het weekend dicht gaat? Het is nog niet duidelijk of het kapsalon dan open kan blijven om klanten op afspraak te ontvangen. De sectororganisatie pleegt daarover nog overleg met alle betrokken partijen. ‘De kapsalons zitten met veel praktische vragen. Onze telefoons staan roodgloeiend’, zegt Coiffure.org.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20