Kanye dan toch ‘for president’: ‘Geef elke moeder 1 miljoen per baby’

Dan toch: Kanye West wil president worden in 2020. Op de eerste campagnerally van de Amerikaanse rapper vielen er al meteen wat opmerkelijke uitspraken.

Kanye West, de Amerikaanse rapper en eega van Kim Kardashian, doet nu toch een gooi naar het Witte Huis. Dat u dat niet meer zeker wist, is logisch. West kondigde al een paar keer zijn aantreden aan, om dan toch terug te krabbelen. De kans dat West effectief president wordt in 2020 is zo goed als nul. Hij is namelijk te laat om in bepaalde belangrijke staten nog op het stembiljet te komen.

Chaos

Toch ging gisteren de eerste Kanye 2020-rally van start. West trad er in kogelvrije vest aan voor een publiek van enkele honderden enthousiastelingen in Charleston, South-Carolina. Die kregen waar voor hun geld, want de miljardair deed er enkele grootse uitspraken.

Zo stak West van wal zonder microfoon, maar beloofde hij bij een volgend evenement ‘de beste geluidskwaliteit, want dan zal ik zelf betrokken zijn bij het design’. De opstelling zorgde vooral voor een erg chaotisch evenement, waarbij West nauwelijks te horen was.

Niet tegen abortus

Verder bleek de presidentskandidaat vooral een emotionele monoloog te hebben voorbereid. Hij had het herhaaldelijk over zijn geloof in God, zijn deal met Adidas en haalde ook regelmatig uit naar mensenrechtenactivist Harriet Tubman. Tubman is een voormalige slaaf die zelf opkwam voor de afschaffing van de slavernij. Volgens West is de persoonlijke bijdrage van de vrouw minimaal.

Daarnaast had West het vooral over het abortusdebat. Hij specificeerde zelf niet tegen abortus te zijn, maar wel een persoonlijke bocht gemaakt te hebben in de kwestie. West heeft vier kinderen met zijn vrouw Kim Kardashian, North, Chicago, Psalm en Saint. Over de geboorte van zijn eerste kind was hij naar eigen zeggen weinig enthousiast. ‘Enkel het doorzettingsvermogen van mijn vrouw heeft mijn dochter gered, zei West daarover.’

1 miljoen per baby

Om ervoor te zorgen dat het aantal abortussen daalt, wil West de procedure, een heet hangijzer in de Verenigde Staten ‘zeker niet verbieden’ maar er wel voor zorgen dat vrouwen beter ondersteund worden. ‘Ze zouden een miljoen ofzo moeten krijgen per kind’, klonk het. Hoe dat moet betaald worden, is niet duidelijk.

Verder gaf West weinig standpunten, maar de kans dat hij het in 2020 haalt, is dan ook erg klein. Een poll van twee weken geleden gaf West 2 procent van de stemmen, en dat enkel in de staten waar hij nog op het stembiljet kan staan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20