Kans is klein dat je dit jaar een koopkrachtpremie krijgt van je werkgever

Kans is klein dat je dit jaar een koopkrachtpremie krijgt van je werkgever
Portefeuille met geld – (Photo Illustration by Sean Gallup/Getty Images)

De koopkrachtpremie is bedoeld om het gebrek aan loonsverhogingen in 2023 en 2024 te compenseren. Minder dan 10 procent van de werkgevers geeft aan dat de werknemers die premie zeker zullen krijgen. Een groot deel twijfelt nog. Ze hebben minder dan drie maanden de tijd om een beslissing te nemen.

De koopkrachtpremie, wat is dat juist? Dit is een bonus die in maart als onderdeel van het loonakkoord werd goedgekeurd door de ministerraad. Bedrijven die in 2022 goed gepresteerd hebben, kunnen de werknemers zo’n premie geven.

  • Het is belastingvrij voor de werknemers en de werkgevers profiteren van een verlaagde werkgeversbijdrage van 16,5 procent, wat voordeliger is dan een vergelijkbare loonsverhoging.
  • Voor bedrijven met hoge winsten in 2022 kan de bonus maximaal 500 euro bedragen. Voor bedrijven met uitzonderlijke winsten kan de bonus stijgen tot 750 euro.
  • Dit geld kan worden besteed in Belgische winkels die maaltijdcheques en/of ecocheques accepteren. Maar de werkgevers hebben enkel tijd tot 31 december om de premie toe te kennen.

De helft van de werknemer krijgt zeker geen koopkrachtpremie

Volgens een studie van de hr-dienstverlener SD Worx is slechts 7 procent van de kmo’s in het land zeker dat ze hun werknemers de koopkrachtpremie zullen toekennen. 44 procent van de respondenten bedrijven twijfelt nog.

  • Een kwart (24%) geeft aan dat de financiële resultaten van 2022 onvoldoende zijn.
  • Nog eens een kwart (23%) van de kmo’s zal geen premie geven omdat ze al andere voordelen toekennen. Dit antwoord komt het meest voor bij Vlaamse kmo’s.
  • Opmerkelijk is dat de besluiteloosheid hoog blijft (27%). Dit zou een reële impact kunnen hebben op de vakantieaankopen van veel Belgen. 16,7 procent laat hun beslissing afhangen van wat de rest in de sector doet.
  • Deze cijfers moeten gezien worden in het licht van de cijfers die SD Worx in april vorig jaar publiceerde. Op dat moment was slechts één op de tien KMO’s van plan om een bonus toe te kennen. Bijna zes op de tien hadden duidelijk aangegeven dat ze dat niet zouden doen, wegens een gebrek aan middelen. Eén op drie twijfelde.

Compensatie voor het gebrek aan loonsverhogingen

De koopkrachtpremie is een extra instrument van de federale regering, waarmee bedrijven hun werknemers kunnen laten delen in winst bij goede financiële resultaten in 2022. Wat dit precies betekent kan worden bepaald via een sectorakkoord. Komt er geen sectorakkoord, dan kan de onderneming zelf bepalen of de toekenning van de koopkrachtpremie financieel verantwoord is. Logisch dat sectoren en organisaties hier niet licht overgaan maar voorzichtig zijn, gezien hun gestegen kosten. Niet alle kmo’s hebben de financiële ruimte of leggen in hun loonbeleid andere klemtonen om medewerkers te stimuleren en te belonen, zoals de CAO90 loonbonus.”  

Anneleen Verstraeten kmo-adviseur van SD Worx

Van de kmo’s die van plan zijn om de koopkrachtpremie toe te kennen of deze zeker zullen toekennen, zal bijna de helft (45%) het maximale bedrag toekennen, namelijk 500 of 750 euro, afhankelijk van hun omzet. Terloops moet eraan worden herinnerd dat deze bonus door de regering werd ingevoerd als compensatie voor het besluit dat er in 2023 en 2024 geen loonsverhogingen zouden zijn, bovenop de automatische indexering.

(ns)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.