Kan Wagner-opstand echt leiden tot staatsgreep?

Vrijdagavond keerde Jevgeni Prigozjin, de leider van het Russische huurlingenleger Wagner Group, zich in een videoboodschap tegen zijn eigen regime. Met soldaten van zijn militie rukt hij op naar enkele belangrijke steden in Rusland, met Moskou als ultieme doel. En die opmars, die lijkt behoorlijk te lukken.

Waarom is dit belangrijk?

De Wagner Group was lang de fixer voor het Russische leger: waar de strijd te vuil werd, of de problemen te groot, werd het huurlingenleger gestuurd om de boel op te kuisen. Zo vochten de huurlingen al in Syrië en de Donbas, maar worden ze daarnaast ook ingezet om heel wat Afrikaanse dictaturen en regimes te helpen. In Afrika vertrouwt Rusland eigenlijk volledig op de Wagner Group om zijn bondgenoten te helpen. Maar Prigozjin is niet tevreden met die rol, en aast op meer.

In het nieuws: Rostov zou al in handen zijn van Wagner Group, volgt Moskou snel?

  • Kort na de aankondiging van Prigozjin, dat zijn leger zou oprukken naar Rusland zelf, werd een kolonne van militaire voertuigen gespot die richting Rostov aan de Don reden. Die stad ligt niet ver van de grens met Oekraïne, en wordt door Rusland gebruikt als commandocentrum voor de invasie. Prigozjin's troepen zouden nu ook het militair hoofdkwartier hebben overgenomen in de stad.
  • Opmerkelijk daarbij ware
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer