Kan je nog een energiecontract met een vast tarief afsluiten?

Sinds de start van de energiecrisis hebben tal van energieleveranciers de gas-en elektriciteitscontracten met een vast tarief stopgezet. Luminus is de enige leverancier die nog zulke contracten aan de man brengt, maar vanaf 1 oktober zal ook dat energiebedrijf uitsluitend werken met variabele tarieven.

De energieprijzen zijn sinds begin deze maand aan het dalen. Als we ons licht laten schijnen over de Europese gasprijs, zien we dat die momenteel schommelt rond 185 euro per megawattuur. Dat is bijna een halvering ten opzichte van 26 augustus, toen de gasprijs nog op 346 euro piekte. Historisch gezien blijft de gasprijs wel nog hoge toppen scheren. Begin dit jaar werd er bijvoorbeeld iets minder dan 65 euro per megawattuur voor aardgas betaald.

Vanaf oktober enkel variabele contracten

Door de stijgende energieprijzen vind je met moeite nog een energiecontract met een vast tarief. Energiebedrijven willen dergelijke contracten niet meer aan de man brengen omdat zij de stijgende energieprijzen in zo’n geval niet kunnen doorrekenen aan de eindgebruiker. Dat is enkel mogelijk bij een contract met een variabel tarief.

Een vergelijking met de V-test van de Vlaamse energiergulator VREG leert ons dat op dit moment enkel Lumunis nog vaste tarieven aanbiedt voor zowel gas en elektriciteit. Concurrent TotalEnergies verkoopt ook nog een contract met een vast tarief voor elektriciteit (eMobility), maar die formule is enkel beschikbaar voor wie een elektrische wagen bezit.

Binnenkort zal je enkel een contract met een variabel tarief kunnen afsluiten, omdat vanaf 1 oktober Luminus de verkoop van vaste contracten staakt. Dat liet de Franstalige krant L’Echo afgelopen vrijdag weten. De energieleverancier verwijst naar de volatiele gasprijzen, die ook een niet te onderschatten impact hebben op de elektriciteitsprijs.

Voor mensen met een vast contract wijzigt er momenteel niets. Pas wanneer dat contract afloopt, zullen ze moeten overschakelen naar een variabele formule.

Meer dan 760 euro per maand

Uit een analyse van de VREG afgelopen donderdag bleek overigens dat de geschatte elektriciteitsprijs voor een gezin (bij een verbruik van 3.500 kWh) momenteel 3.256,63 euro per jaar bedraagt. Voor gas loopt het prijskaartje zelfs op tot 9.210 euro (bij een verbruik van 17.000 kWh). Dat komt neer op een maandelijkse energiefactuur van 767 euro per maand. Die berekening werd gemaakt op basis van een gezin die een nieuw contract afsluit in september.

Belangrijke kanttekening: de cijfers van de VREG houden wel geen rekening met de recente maatregelen van de federale regering om de energiefactuur te verlichten.

(lb)

Meer