Kan je geld lenen voor een korte periode?

Soms kun je in een situatie terechtkomen dat je tijdelijk wat extra geld nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je een vervanging of reparatie moet regelen van je auto of een onmisbaar huishoudelijk apparaat. Gelukkig kun je vandaag de dag bij diverse kredietverstrekkers geld lenen voor een korte periode. Op die manier kun je de dringende betaling of uitgave toch doen zonder te hoeven wachten op je salaris.

Voorwaarden voor een kortlopende lening

Schermafbeelding 2016-06-22 om 16.29.51

Als je voor een korte periode geld wilt lenen, zul je vaak wel aan een aantal voorwaarden moeten voldoen en met bepaalde dingen rekening te houden. Zo zal onder andere de looptijd van een lening bepalend zijn voor de verschillende leenvormen waar je gebruik van zou kunnen maken.

  • Een doorlopend krediet kent geen minimale looptijd zodat dit altijd als optie meegenomen kan worden als je voor een korte periode geld wilt lenen. Je moet hierbij wel rekening houden met een relatief hoge rentevergoeding die over de openstaande schuld zal worden berekend. Daar staat echter wel tegenover dat je tussentijds altijd kosteloos de lening af kunt lossen en het afgeloste deel van lening ook opnieuw op kunt nemen als dat nodig mocht zijn. Als gevolg van deze flexibele manier van geld lenen, weet je echter van tevoren nooit precies wat de lening je uiteindelijk gaat kosten en wanneer je deze helemaal af hebt gelost.
  • Een persoonlijke lening kent juist wel in een heleboel gevallen een minimale looptijd. De looptijd kan echter sterk variëren van kredietverstrekker tot kredietverstrekker. Je zult dus niet bij alle aanbieders van leningen en krediet terecht kunnen als je voor een korte periode geld wilt lenen in de vorm van een persoonlijke lening. Om die reden zal het aanbod aan kredietverstrekkers dus beperkt zijn. In tegenstelling tot bij een doorlopend krediet kun je bij deze leenvorm tussentijds meestal niet kosteloos aflossen en ook geen extra geld opnemen.
  • Een minilening kent doorgaans geen minimum, maar juist wel een maximum, looptijd. Deze looptijd mag immers de drie maanden niet overschrijden. Ook de maximale leensom is bij deze leenvorm beperkt en mag in de regel niet hoger zijn dan 1000 euro. Deze beperkingen zorgen er echter ook voor dat er geen toetsing bij het CKP uitgevoerd hoeft te worden als je een minilening aanvraagt. De kans dat je voor een korte periode op deze manier geld kunt lenen, is dan ook erg groot. De kosten die aan een minilening verbonden zijn, zijn echter wel erg hoog te noemen.

Maak zelf een simulatie

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

Hoogte van de leensom

Ook de minimale hoogte van het leningbedrag kan sterk uiteenlopend bij de verschillende kredietaanbieders. Het gros gaat zelfs uit van een minimum leenbedrag, waarbij er overigens wel behoorlijke verschillen waargenomen kunnen worden, zowel tussen aanbieders als tussen verschillende leenvormen. Alleen als je een minilening aangaat zal het minimum leenbedrag beperkt zijn. Deze leenvorm kent echter wel een maximale leensom. De hoogte van de leensom is bij vrijwel alle leenvorm bepalend voor de uiteindelijke leenkosten die je gaat maken. Hoe meer geld je wilt lenen, hoe hoger de leenvergoeding zal zijn. De kredietverstrekker loopt dan immers een groter financieel risico en wil zich door een hogere vergoeding te berekenen (deels) indekken.

Aflossing van een kortlopende lening

Op het moment dat je geld wilt lenen voor een korte periode, dan zal deze lening eveneens binnen een korte periode weer volledig afgelost moeten worden. Om die reden zullen de meeste periodieke aflossingen van een kortlopende lening doorgaans erg hoog zijn en een behoorlijk impact hebben op je maandelijkse budget. Wanneer je je dit echter kunt veroorloven dan bespaar je uiteraard wel fors op de rentekosten die deze lening met zich mee zal brengen. Door het geleende geld snel terug te betalen, kan er immers minder rente worden berekend over de nog openstaande schuld.

Door, voordat je geld gaat lenen, na te gaan of je wel in staat zult zijn om de schuld volgens afspraak af te kunnen lossen, kun je een heleboel problemen achteraf voorkomen. Je weet dan namelijk previes wat je te wachten zal staan en waar je op financieel gebied rekening mee dient te houden. Zowel de leenkosten als de leenvergoeding dien je dan ook mee te nemen in je maandelijks budget. Op het moment dat je twijfelt over je terugbetalingscapaciteit, dan dien je de lening direct af te blazen. De kans op financiële problemen zal dan namelijk altijd op de loer liggen.

Lenen bij een bekende

Op het ogenblik dat je voor een korte periode een relatief kleine lening aan wilt gaan, kun je wellicht ook terecht bij vrienden of familie. Dit kan je weliswaar leenkosten besparen, maar toch is de drempel doorgaans erg hoog. De reden hiervoor is te vinden in het feit dat geld lenen van bekenden in een heleboel gevallen gepaard gaat met een bepaalde druk die op de onderlinge relatie komt te staan. Het is zelfs mogelijk dat een zekere mate van wantrouwen de onderlinge band aan kan tasten en dat vinden de meeste mensen erg vervelend. Wanneer je toch besluit om je familie of vrienden tijdelijk om financiële hulp te vragen, dan is het zaak om de gemaakte afspraken duidelijk op papier te zetten en deze stipt na te komen.

Betalen met een kredietkaart

Als je tijdelijk wat extra geld nodig hebt dan kun je ook besluiten om met een kredietkaart te betalen. Zodra je weer over voldoende financiële middelen beschikt, kun je dan de gemaakte schuld weer afbetalen. In sommige gevallen zal een kredietkaartmaatschappij geen extra kosten in rekening brengen als je de terugbetaling doet binnen een vooraf vastgestelde termijn. Over het algemeen echter dient je echter te rekening op behoorlijk wat leenkosten als je door middel van een kredietkaart tijdelijk over wat extra financiële speelruimte wilt beschikken.

Tijdelijk rood staan bij de bank

Bij een aantal banken kun je (tijdelijk) rood staan op je zichtrekening. Dit betekent dus dat je, tot een bepaald bedrag, geld op kunt nemen dat je eigenlijk (nog) niet hebt. Dit kan handig zijn als je voor een korte periode wat extra geld nodig hebt en het negatief saldo direct weer aanvult als je daar de kans toe hebt. Doe je dit namelijk niet, en blijf je dus geruime tijd rood staan, dan is deze vorm van geld lenen erg duur. Bovendien zul je altijd eerst de goedkeuring van je bank moeten vragen voordat je van deze service gebruik kunt maken. Banken kunnen je aanvraag op hun beurt op verschillende gronden afwijzen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20