Kan ik geld lenen voor een echtscheiding?

Een relatie of zelfs een huwelijk dat stukloopt, zal over het algemeen niet enkel gepaard gaan met heel veel zorgen en verdriet, maar dikwijls ook met een aanzienlijk aantal zaken je goed moet regelen voordat jij en je ex-partner elk een eigen weg in kunnen slaan. Een heleboel van dit soort zaken zal echter betrekking hebben op de gezamenlijke financiën en allerlei andere aspecten gepaard zullen gaan met de betaling van geld, zoals het voldoen van de kosten die een advocaat aan je in rekening zal brengen om je zaken te behartigen gedurende de echtscheidingsprocedure.

In de meeste gevallen zul je echter niet de beschikking hebben over voldoende financiële middelen om al deze kosten zelf op te kunnen vangen. De kans is dan ook groot dat je geld hiervoor moet gaan lenen. Hoe je het vinden van de meest gunstige leenvorm en het afsluiten van een lening of krediet het beste aan kunt pakken, zullen we hieronder haarfijn voor je uiteen gaan zetten, dus lees snel verder en doe er je voordeel mee.

Er komt van alles op je af tijdens een echtscheiding

Tijdens een echtscheiding, maar ook bij een heleboel ander relatiebreuken, zal er in korte tijd een heleboel op je af komen, in het bijzonder op financieel vlak. Van het ene op het andere moment zul namelijk alleen met jouw inkomen rond dienen te komen en daarnaast de kosten die verbonden zijn aan de echtscheiding proberen op te vangen. Wanneer je tijdelijk wat extra financiële speelruimte kunt gebruiken, is het wellicht een optie om een lening of krediet aan te gaan bij een officiële kredietverstrekker. Snel geld lenen bij een echtscheiding kan bijvoorbeeld noodzakelijk zijn om een aantal benodigde aankopen te kunnen doen na een boedelscheiding en/of een verhuizing.

Een aantal aspecten en kosten waar je rekening mee dient te houden nadat je relatie op de klippen is gelopen is:

  • een woning die te koop staat en waarvan je verwacht dat er een behoorlijke overwaarde in zit, maar waarbij je uiteindelijk tot de conclusie komt dat de feitelijke situatie er aanzienlijk slechter voor staat en je wellicht met een extra hoge schuld komt te zitten,
  • er zal nog een belastingaangifte gedaan dienen te worden bij de belastingdienst over het jaar dat je relatie stuk is gelopen (soms betekent dit dat je flink wat belasting terugkrijgt, maar uiteraard kan het ook gebeuren dat je moet bijbetalen).
  • De verdeling van de gezamenlijke spaargelden dient geregeld te worden en zal je dus wat extra financiële speelruimte opleveren.

Maar voor het zover is, heb je ook bepaalde kostenposten waar je rekening mee dient te houden. Op het moment dat je echter nog niet over voldoende financiële middelen beschikt, kan het handig zijn om een lening af te sluiten. Vaak wil je zelfs op korte termijn geld lenen, maar juist als je middenin een echtscheiding zit, kan het afsluiten van een lening bij een officiële kredietverstrekker voor problemen zorgen. Dit is dus zeker een aspect waar je altijd erg goed over na moet denken.

Zie ook: romantische uitstapjes voor koppels

Waar moet je rekening mee houden bij snel geld lenen voor een echtscheiding?

Op korte termijn geld lenen als je middenin een echtscheiding zit doen je bij voorkeur alleen als het echt niet anders kan en als je er zeker van bent dat je op een verantwoorde manier een lening aangaat. Geld lenen als je in een echtscheiding verzeild bent geraakt, hoeft op zich geen probleem te zijn. Het is dan echter wel essentieel om op een verstandige manier een lening te zoeken en af te sluiten.

Hoewel er op een heleboel manieren steeds weer wordt gewezen op de gevaren van geld lenen en de gevolgen ervan, zijn er nog steeds een heleboel mensen die in de problemen komen op het moment dat ze een lening af hebben gesloten. Verstandig snel geld lenen wil echter zeggen dat je de belangrijke regels van geld lenen in acht dient te nemen. Een lening aangaan doe je bijvoorbeeld alleen als je het geld werkelijk nodig hebt en op het moment dat er echt geen andere mogelijkheden meer voor handen zijn om je geldzorgen te verlichten.

Zo is een lening aangaan voor de financiering van nieuwe meubels, terwijl je nog meubels uit de inboedel bezit, dan ook zeker niet verstandig. Het feit blijft namelijk dat geld lenen altijd extra geld zal kosten, ook als je een lening aangaat voor een echtscheiding dus. Om die reden moet je ook nooit meer geld lenen dan je echt nodig hebt en dien je dus volkomen eerlijk te zijn tegenover jezelf over de hoogte van de leensom. Je moet dus eerst gaan bereken hoeveel geld je na de afronding van de echtscheiding werkelijk nog kunt verwachten. Tevens dien je de rentetarieven van de verschillende leningen en kredietverstrekkers met elkaar te vergelijken en dus niet als een kip zonder kop met de eerste de beste deal akkoord te gaan. Online zijn er meerdere manieren te vinden waarop je gemakkelijk en snel verschillende looptijden, rentetarieven en andere leenkosten van leningen kunt vergelijken (bijvoorbeeld op de websites van verschillende kredietverstrekkers, maar ook op zogenaamde vergelijkingswebsites)

Geld lenen met een CKP registratie voor een echtscheiding

Op het moment dat je bij de Centrale voor Kredieten aan particulieren (CKP) geregistreerd staat, dan zal het lenen van geld in de regel een stuk minder eenvoudig worden, of erger nog wanneer je een hypotheek nodig hebt. Je komt bij de Centrale voor Kredieten aan Particulieren in de databanken terecht als je:

  • een lening of krediet af hebt gesloten van 1000 euro of meer en een looptijd van minimaal 3 maanden,
  • betalingsachterstanden op hebt, of in het verleden had, gebouwd,
  • een wanbetaler bent of in het verleden was.

Een dergelijke registratie kun je al snel op je naam hebben staan en zelfs je ex-partner kan daar in zekere mate schuld aan hebben. Je zit immers midden in een echtscheidingsprocedure, jullie hebben gezamenlijke woning met bijbehorende hypotheek en je ex-partner betaalt te laat de hypotheek van dit pand waardoor er een melding zal worden gedaan bij de Centrale voor Kredieten aan Particulieren voor jullie beide. Buiten je schuld om wordt je dan dus toch op de zo beruchte zwarte lijst geplaatst en kun je dus problemen ondervinden bij het aangaan van een nieuwe (hypothecaire) lening.

Hoe kun je verstandig geld lenen voor een echtscheiding?

Wanneer je in een echtscheiding terecht bent gekomen, kan het gebeuren dat je snel geld nodig hebt. Voordat je echter een lening af gaat sluiten, is het essentieel dat je goed nagaat of je de leensom, samen met de daarbij behorende rentevergoeding, ook daadwerkelijk probleemloos af kunt lossen nadat de echtscheidingprocedure af is gerond.

Je kunt er bijvoorbeeld opeens achter komen dat je ex-partner al enige maanden geen aflossing meer heeft gedaan met als gevolg dat de kredietverstrekker jullie beide aan heeft gemeld bij de Centrale voor Kredieten aan Particulieren. Dit is zeker niet in je voordeel omdat je nu bijvoorbeeld ook geen kredietkaart meer aan kunt vragen, het afsluiten van een lening nagenoeg onmogelijk is geworden en erger nog de hypotheekaanvraag voor je nieuwe woning ernstig in gevaar komt. Het maken van een nieuwe frisse start, die je wilde maken, zal zo ook een flinke deuk oplopen omdat vrijwel geen verstrekker van hypothecaire leningen in zee wil gaan met iemand die bij de Centrale voor Kredieten aan Particulieren geregistreerd staat.

Bovendien zal deze registratie nog een bepaalde tijd aanwezig blijven, zelfs nadat alle openstaande schulden zijn afgelost. Wanneer je geld wilt lenen voor een echtscheiding, maar ook als je in een dergelijke situatie een hypotheek af wilt sluiten, dan moet je ervoor zorgen dat zowel jij als je ex-partner zolang er nog gezamenlijke schulden zijn, niet bij de Centrale voor Kredieten aan Particulieren geregistreerd worden. Dit kun je voorkomen door altijd op tijd aan je betalingsverplichtingen te voldoen.

Wees voorzichtig met snel geld lenen van familie of vrienden voor een echtscheiding

Tijdens een echtscheiding kun je al snel in een flink dip terechtkomen. Je familie en vrienden maken zich dan zeker erg bezorgt om je en willen niets liever dan je zoveel mogelijk helpen. Vaak zelfs zal deze hulp aan worden geboden als je geld nodig hebt om bijvoorbeeld een woning te kunnen betalen. Het is dan ook erg verleidelijk om direct in te gaan op het aanbod om een onderhandse lening aan te gaan bij familie of vrienden. Je kunt dan immers niet alleen snel, maar zeker ook erg voordelig geld lenen, maar desondanks doe je er meestal beter aan om het aanbod vriendelijk af te slaan.

Geld lenen voor een echtscheiding bij familie of goede vrienden is in de meeste gevallen niet echt een goed plan. In een groot aantal gevallen zal het snel lenen van geld van familie of vrienden tot onenigheid kunnen leiden. Een lening is echter een zakelijke overeenkomst waardoor je er vaak verstandiger aan doet om dit bij een bank of andere financiële instelling te regelen. Dit dient dan wel altijd een kredietverstrekker te zijn die duidelijke voorwaarden hanteert en waar je precies weet waar je aan toe zult zijn. De hogere leenkosten in vergelijking tot een lening bij familie of vrienden zul je dan dus gewoon op de koop toe moeten nemen. Deze manier van geld lenen zal er bovenal voor zorgen dat je geen ruzie of onenigheid met een vriend of familielid zult krijgen bijvoorbeeld met betrekking tot aflossing van de schuld.

Conclusie

Er zitten in de regel meer gevolgen aan snel geld willen lenen voor een echtscheiding, dan de meeste mensen aanvankelijk denken. Het is om die reden dan ook zaak om, als je een lening aan wilt gaan voor een echtscheiding, je zorgvuldig te werk gaat. Schulden zijn namelijk zaken die je goed en verantwoord dient te plannen. Bij een lening moet je eveneens zicht hebben op de manier waarop je een schuld af wilt gaan lossen. De aflossing en de rente komen namelijk iedere maand weer terug en het is dan ook van groot belang dat je deze kosten keer op keer weer op weet te brengen.

In de hectiek, die vaak na een echtscheiding zeker aan de orde van de dag zal zijn, is het echter gemakkelijk om met de eerste de beste kredietverstrekker in zee te gaan en zonder na te denken akkoord te gaan met een minder gunstige deal. Achteraf zul je dan te maken krijgen met vervelende financiële gevolgen en wellicht zelfs met nog meer geldproblemen dan voordat je de lening aan bent gegaan. Een gunstige lening voor een echtscheiding moet je dan ook altijd zoeken door meerdere leenvormen van verschillende kredietverstrekkers met elkaar te vergelijken (zowel de kosten als de voorwaarden). Kleine verschillen kunnen immers enorme gevolgen hebben op de langere termijn en je zelfs erg veel geld gaan kosten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20