Kabosu, de beroemde Shiba Inu achter de meme en Dogecoin, is overleden

Een legende in de internetcultuur en het gezicht van een populaire cryptomunt is niet meer. Kabosu, de Shiba Inu die bekend werd door haar iconische foto met over elkaar gekruiste pootjes, is op ongeveer 18-jarige leeftijd overleden.

In het nieuws: Kabosu’s baasje, Atsuko Sato, deelde het droevige nieuws over het overlijden van haar hond. De Shiba Inu kampte al geruime tijd met gezondheidsproblemen, waaronder leukemie en een leveraandoening.

Van meme naar Dogecoin

De foto van Kabosu met haar schattige pootjes ging in 2010 viraal via het online forum Reddit. Zo werd de meme “doge” geboren, met Kabosu als herkenbaar gezicht. Mensen voegden vaak grappige tekstjes in gebroken Engels toe aan de foto, die haar innerlijke gedachten zouden voorstellen.

In 2013 werd Kabosu een internetfenomeen en het gezicht van de cryptomunt Dogecoin. Hoewel Dogecoin aanvankelijk als een grap begon, groeide de waarde ervan enorm, mede dankzij de steun van prominente figuren zoals Elon Musk. Die deelde in het verleden namelijk regelmatig iets over de Dogecoin, waarna de koers erna altijd piekte. Vandaag is Dogecoin de achtste grootste cryptomunt ter wereld, met een marktkapitalisatie van meer dan 23 miljard dollar (21,2 miljard euro).

Het overlijden van Kabosu heeft alvast tijdelijk een positief effect op de Dogecoin. Die klom op moment van schrijven namelijk al met 3,28 procent.

Standbeeld

Naast haar online roem liet Kabosu ook een tastbaar erfenis achter. In Japan staat een standbeeld ter ere van haar, en de organisatie “Own The Doge” werd opgericht om goede doelen te steunen met donaties in haar naam.

Meer