JPMorgan dringt er bij alle Amerikaanse werknemers “sterk” op aan zich te laten vaccineren

De Amerikaanse bank JPMorgan dringt er “sterk” op aan dat het personeel zich laat vaccineren tegen het coronavirus alvorens ze terugkeren naar het kantoor. Dat staat te lezen in een memo die de bank heeft verstuurd naar de werknemers.

De medewerkers van JPMorgan (die terugkeren naar het kantoor) worden verplicht om tegen 30 juni de bank op de hoogte te brengen van hun vaccinatiestatus via een onlineportaal. Personeelsleden die gevaccineerd zijn, moeten niet langer een mondmasker dragen of de afstandsregels respecteren tijdens de werkuren. Voorts zijn ze vrijgesteld van de dagelijks verplichting om digitaal hun gezondheidsstatus mee te delen.

“Gemeenschap beschermen”

Wie nog niet gevaccineerd is, moet zich aan de coronamaatregelen houden en dus een mondmasker dragen. Voorts moedigt JPMorgan de niet-gevaccineerde medewerkers aan om zich wekelijks te laten testen op het coronavirus.

“Wij dringen er bij al onze werknemers op aan zich te laten vaccineren, omdat wij denken dat het u, uw vrienden en familie, uw collega’s en de gemeenschap in haar geheel beschermt”, staat er in de memo van de bank te lezen. De CEO Jamie Dimon en het volledige operationele comité hebben overigens hun handtekening onder de memo geplaatst.

“Wij geloven ook dat hoe meer werknemers zich laten vaccineren, hoe veiliger onze kantoren voor iedereen zullen zijn”, gaat de bank verder in het bericht. “In de toekomst kunnen wij alle werknemers verplichten om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Dat is in overeenstemming met de wettelijke vereisten.” In de memo staat ook dat de bank rekening houdt met mensen die zich om medische of religieuze redenen niet kunnen laten vaccineren.

Werknemers krijgen de kans om hun vaccinatiestatus geheim te houden. In dat geval moeten ze zich wel houden aan de coronamaatregelen. De volledige memo kan je lezen op de site van CNBC.

In de voetsporen van Morgan Stanley

JPMorgan is niet de eerste Amerikaanse bank die zo’n maatregelen neemt. Concurrent Morgan Stanley is de bank al voorgegaan. Uit een interne memo, die Financial Times kon inkijken, bleek eerder deze week dat alle werknemers, tijdelijke medewerkers, klanten en bezoekers vanaf 12 juli moeten verklaren dat ze volledig gevaccineerd zijn om toegang te krijgen tot de gebouwen van de bank. Bij JPMorgan zijn mensen zonder vaccinatie nog welkom, maar ze moeten zich dus aan de geldende coronamaatregelen houden.

Vorige week zei ook BlackRock, ’s werelds grootste vermogensbeheerder, dat het zijn kantoren alleen zou openstellen voor gevaccineerde werknemers. De maatregelen van de financiële instellingen zijn officieel toegestaan. In december gaf de U.S. Equal Employment Opportunity Commission bedrijven groen licht om niet-gevaccineerde werknemers van de werkplek te weren, met uitzondering van religieuze en medische redenen.

Lees ook:

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20