JP Morgan: “Institutionele beleggers dumpen goud voor Bitcoin”

De grote Amerikaanse investeringsbank JP Morgan zegt dat institutionele beleggers terugkeren naar Bitcoin. Ze zouden de cryptomunt zien als een betere hedge dan goud. De analisten van de zakenbank geven drie belangrijke redenenen aan waarom Bitcoin de afgelopen weken weer in stierse sferen verkeert. Eén van die redenen is de verzekering dat Amerikaanse beleidsmakers cryptomunten niet zullen verbieden.

JP Morgan publiceerde donderdag een research note waarin staat dat institutionele beleggers massaal terugkeren naar Bitcoin. “Institutionele beleggers lijken terug te keren naar Bitcoin, misschien omdat ze het zien als een betere inflatiehedge dan goud,” aldus de notitie.

De JP Morgan-analisten leggen uit dat er drie belangrijke drijfveren zijn die de prijs van Bitcoin in korte tijd van ongeveer 40.000 dollar naar ongeveer 54.000 dollar stuwden. De prijs van Bitcoin is op het moment van schrijven 54.250 dollar, op basis van gegevens van cryptonieuwssite CoinDesk.

Geen verbod in de States

De eerste is: “De recente verzekeringen van Amerikaanse beleidsmakers dat er geen intentie is om China’s stappen te volgen in de richting van het verbieden van het gebruik of het delven van cryptocurrencies.”

  • Zowel Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell als SEC-voorzitter Gary Gensler vertelden het Amerikaanse Congres deze week dat ze niet van plan zijn om cryptomunten te verbieden zoals China heeft gedaan.
  • De SEC-chef zei dat zijn agentschap een andere aanpak kiest dan China en zich richt op bescherming van beleggers en regulering.

Lightning en El Salvador

“De recente intrede van het Lightning Network, een extra betaalnetwerk, en nieuwe betaalopties geholpen door El Salvadors Bitcoin-adoptie,” is volgens JP Morgan de tweede prikkel van de bull run.

  • El Salvador maakte van Bitcoin begin september een wettig betaalmiddel.
  • Het land heeft 700 BTC gekocht en president Nayib Bukele beweerde dat 3 miljoen Salvadoranen al gebruik maken van de Bitcoin-portemonnee van de overheid, Chivo.

Inflatiezorgen

De derde reden, die reeds is aangehaald: “Inflatiezorgen bij beleggers hebben de interesse in het gebruik van Bitcoin als inflatiehedge hernieuwd.”

  • JPMorgan legde uit dat de trend van kapitaal dat uit goud naar Bitcoin vloeit, de afgelopen weken weer is opgedoken. In mei zag het bedrijf de tegenovergestelde trend waarbij fondsen uit BTC in goud vloeiden.
  • Volgens de bank is er sinds het begin van het jaar meer dan 10 miljard dollar uit goud exchange-traded funds (ETF’s) gestroomd. In dezelfde periode is er meer dan 20 miljard dollar naar Bitcoinfondsen gevloeid.

Die stromen van kapitaalfondsen naar Bitcoin hebben geholpen om het aandeel van BTC in de totale cryptomarkt naar bijna 45 procent te stuwen, van een dieptepunt van 41 procent medio september.

“Naar de verdommenis reguleren”

Ondertussen is JP Morgan-CEO Jamie Dimon van mening dat Bitcoin geen intrinsieke waarde heeft en dat toezichthouders het “naar de verdommenis zullen reguleren.” Zijn investeringsbank biedt momenteel echter meerdere crypto-investeringen aan klanten aan.

Lees ook: Bitcoin en goud: kompanen of rivalen?

(bzg)

Meer