Joodse Google-medewerkers roepen CEO op om Palestijnen te steunen

Een groep Joodse medewerkers van Google roept het Amerikaanse technologiebedrijf op om de Palestijnen te steunen door contracten met de Israëlische regering te herzien.

‘We vragen de leiders van Google om een verklaring in naam van het hele bedrijf af te leggen waarin het geweld in Palestina en Israël wordt erkend, die een directe erkenning moet bevatten van het leed dat Palestijnen wordt aangedaan door Israëlisch militair en bendegeweld’, schreven ze in de brief aan Google-CEO Sundar Pichai. 

De groep, die zichzelf Jewish Diaspora in Tech noemt, bestaat uit ‘een coalitie van diverse Joodse en aanverwante Googlers die bezorgd zijn over de interne dialoog rond het politieke en raciale geweld in Israël en Palestina’. Google-werknemers richtten de groep vorig jaar op als reactie op pro-zionistische sentimenten binnen de ‘Jewglers’, Google’s officiële Joodse medewerkersgroep. 

Contracten herzien

In de brief, die ondertekend is door 250 mensen, roepen de Joodse werknemers Google ook op om alle zakelijke contracten te beëindigen die ‘Israëlische schendingen van de Palestijnse mensenrechten’ ondersteunen, met inbegrip van het Israëlische leger.

De auteurs benadrukken ook dat kritiek op Israël niet antisemitisch is. ‘Antizionisme is geen antisemitisme en deze verwarring schaadt het streven naar gerechtigheid voor zowel Palestijnen als Joden door de vrijheid van meningsuiting te beperken en af te leiden van echte daden van antisemitisme.’

Bombardementen

Intussen gaat het conflict tussen Israël en Hamas onverminderd voort. Ook vandaag bleven Israëlische gevechtsvliegtuigen in de vroege uren de Gazastrook bestoken. Volgens Al Jazeera werden daarbij woongebouwen platgegooid en kwamen ten minste vier Palestijnen om het leven, onder wie een journalist.

De laatste bombardementen kwamen er nadat Palestijnse groepen opnieuw raketten hadden afgevuurd op steden in het zuiden van Israël. (mah)

Meer