Jonge telg uit geslacht Louis-Dreyfus wordt eigenaar Engelse voetbalclub

De Engelse voetbalclub Sunderland AFC wordt overgenomen door de jonge Franse miljardair Kyril Louis-Dreyfus. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Kyril Louis-Dreyfus, die in Sunderland een belang van 59,9 procent verwerft, is met zijn 23 jaar de jongste eigenaar van een Engelse voetbalclub.

Er kan dan ook allicht gewag gemaakt worden van een gebrek aan ervaring, maar anderzijds komt de nieuwe voorzitter uit een geslacht dat al vele decennia met het internationaal voetbal is verbonden. Hij is immers de zoon van wijlen miljardair Robert Louis-Dreyfus, die ooit voorzitter was van de Franse voetbalclub Olympique Marseille. 

Adidas

Kyril Louis-Dreyfus is de erfgenaam van een fortuin dat volgens ramingen 4 miljard pond waard zou zijn. De Louis Dreyfus Company is een wereldwijd concern, met vooral activiteiten in landbouw, voedselverwerking en internationale scheepvaart.

Voor hij zich ruim vijftien jaar geleden definitief op het familieconcern toespitste, had Robert Louis-Dreyfus een professionele carrière uitgebouwd die hem onder meer aan de leiding van bedrijven zoals IMS Health, Saatchi & Saatchi en Adidas bracht.

Ondertussen was de ondernemer in het midden van de jaren negentig van de voorbije eeuw echter ook hoofdaandeelhouder van de Franse voetbalclub Olympique Marseille geworden.

Door zijn contacten met Luciano D’Onofrio zou hij ook eigenaar van Standard Luik worden. De Belgische club werd na het overlijden van Louis-Dreyfus twaalf jaar geleden, aan de gevolgen van leukemie, door zijn weduwe Margaretha Bogdanova aan de Belgische zakenman Roland Duchatelet verkocht. Bogdanova heeft nog altijd een minderheidsbelang in Olympique Marseille.

Sportmanagement

Ook Kyril Louis-Dreyfus zou al op jonge leeftijd een grote interesse in het voetbal hebben getoond. Hij zou geregeld wedstrijden van Olympique Marseille bijwonen. Die interesse toonde zich ook in zijn studiekeuzes. Vier jaar geleden schreef hij zich aan de Leeds Beckett University in voor de faculteit sportmanagement. Vervolgens stapte hij over naar de Richmond International Academic & Soccer Academy.

Sunderland AFC is een club met een grote traditie in het Engelse voetbal. Tot vier jaar geleden was de club in de Premier League een vaste waarde. Ook Simon Mignolet verdedigde drie jaar lang het doel van Sunderland, waar hij door Liverpool werd weggehaald.

Door financiële problemen tijdens de tweede helft van het voorbije decennium, toen de club in handen was van de Amerikaanse zakenman Ellis Short, is Sunderland echter tot een lager niveau teruggezakt. Sunderland hoopt dit jaar de promotie naar The Championship – de Engelse tweede klasse – te kunnen realiseren.

Kyril Louis-Dreyfus zal de club leiden met Stewart Donald, Juan Sartori en Charlie Methven, die een minderheidsbelang in de club hebben.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20