Officieel: Rusland trekt zich vanaf 2024 terug uit ruimtestation ISS

Joeri Borisov, het kersverse hoofd van het Russische ruimteagentschap Roscosmos, heeft meegedeeld dat Rusland zich tegen 2024 uit het Internationale Ruimtestation (ISS) zal terugtrekken. Die aankondiging deed hij nadat hij eerder op dinsdag dictator Vladimir Poetin ontmoette.

Binnen twee jaar zal Rusland zich in de plaats focussen op de ontwikkeling van een eigen ruimtestation, het Russian Orbital Service Station (ROSS). Tot dan zal het land wel nog deelnemen aan de geplande missies van het ISS. 

“We zullen al onze verplichtingen tegenover onze partners in het ISS nakomen, maar het besluit om dit station na 2024 te verlaten, is gemaakt”, vertelde Borisov aan Poetin, volgens berichtgeving van het Russische nieuwsagentschap Tass.

Samenwerking van twee decennia

Het ISS wordt uitgebaat door een aantal ruimteagentschappen, waaronder die van Rusland, de VS, Europa, Japan en Canada. In 1998 werd de eerste module gelanceerd, waarna het sinds 2000 permanent bewoond is gebleven. 

Sindsdien geldt het als een zeldzame plek van internationale coöperatie, dat altijd immuun is gebleken voor politieke strubbelingen op aarde. Maar sinds Rusland buurland Oekraïne in februari binnenviel, is de samenwerking in gevaar gekomen.

Dmitry Rogozin, tot voor kort het hoofd van Roscosmos, dreigde tijdens het begin van de oorlog al een aantal keer uit het project te stappen. Daarbij schuwde de topman kleurrijk taalgebruik niet: hij dreigde dat het ISS zou kunnen neerstorten op aarde en deelde zelfs een merkwaardig filmpje waarin werd afgebeeld hoe de Amerikaanse astronaut Mark Vande Hei door Russische kosmonauten werd achtergelaten

Rogozin vervangen door Borisov

Nadat Rogozin midden juli echter plots opzij werd geschoven en vervangen werd door Borisov, leek het samenwerkingsverband terug sterker te worden. Roscosmos en NASA sloten vorige week zelfs een akkoord om nauwer samen te werken, waarbij Russische kosmonauten aan boord van Amerikaanse raketten mogen vliegen en vice versa. 

Ook zou er zich vanaf nu altijd één Rus en één Amerikaan aan boord van het ISS moeten bevinden. Dat zou cruciaal zijn om het station te onderhouden. Roscosmos sprak na het ondertekenen van de deal zelfs van “de verkenning van de ruimte voor vreedzame doeleinden”. Dat die deal nu al op de klippen loopt, is dus allesbehalve verwacht. 

(evb)

Meer