Poetin herschikt zijn luitenants: hoofd ruimtevaartagentschap moet plaats ruimen

Het zijn drukke dagen binnen de muren van het Kremlin in Moskou. Nu staat er zelfs een grote herschikking binnen de Russische politiek te gebeuren. Dmitry Rogozin, hoofd van het Russische ruimtevaartagentschap Roscosmos, moet per direct opstappen. Dat deelt het Kremlin zelf mee op zijn website. Zijn vervanger is meteen al bekendgemaakt.

In een bijzondere move is Dmitry Rogozin vanaf nu directeur-generaal van Roscosmos af. In zijn plaats komt Yuri Borisov, die als vicepremier diende in de regering van premier Mikhail Mushustin. Eerder werkte hij al als viceminister voor Industrie en Handel en nadien als viceminister voor Defensie tussen 2012 en 2018 onder minister en Poetins jeugdvriend Sergej Shoigu. Hij wordt zelf vervangen door Denis Manturov, de huidige minister van Industrie en Handel.

Het opvallende aan de stoelendans is dat niemand echt wordt weggepromoveerd, integendeel: de Russische nieuwswebsite Meduza tipt Rogozin nu als nieuwe kabinetschef van Poetin zelf. Ook bestaat de mogelijkheid dat hij als attaché gaat werken voor de president, en de situatie in de Donbas van dichtbij moet volgen.

Duümviraat

Dmitry Rogozin geldt al jarenlang als een van de trouwe luitenants van dictator Vladimir Poetin. Nadat hij als soldaat vocht in Transnistrië, startte hij een politieke carrière als parlementslid voor verschillende extreemrechtse en patriottistische partijen. Nadien werd hij door het duümviraat Poetin-Medvedev gekozen als ambassadeur bij de NAVO.

In 2011 kreeg hij een nieuwe uitdaging voorgeschoteld. Rogozin werd vicepremier in de regering van eerst Poetin zelf, en nadien van Dmitri Medvedev. Binnen die regering werd hij bevoegd voor Defensie- en Ruimtevaartindustrie. Toen al schuwde de vicepremier schokkende uitspraken niet.

Na de Russische annexatie van de Krim werd hij als een van de eerste Russische politici op de Amerikaanse sanctielijst geplaatst, waarna hij via Twitter meedeelde “dat er andere manieren waren om te reizen en dat hij geen toeristenvisum nodig had”. Ook “Tanks hebben geen visum nodig”, werd toen door de politicus de wereld in geslingerd. Niet veel later werd Rogozin’s vliegtuig uit het Roemeense luchtruim geweerd. In (opnieuw) een Tweet dreigde hij ermee “terug te komen in een Tupolev Tu-160 bommenwerper”.

Ruimtebaas

In mei 2018 werd Rogozin uiteindelijk benoemd tot directeur-generaal van Roscosmos, het Russische ruimtevaartagentschap. Ook in die functie durfde de man regelmatig al eens provoceren. Zeker sinds de Russische invasie van Oekraïne dreigde Rogozin regelmatig het Westen te straffen voor hun houding.

De woordenstrijd werd nadien iets heter, toen Rogozin ook de Russische ruimtevaartsector betrok. De dag na de invasie suggereerde hij dat het ISS, dat bijna het einde van zijn levensduur heeft bereikt, zou kunnen neerstorten op Europa of de Verenigde Staten. “Als jullie de samenwerking met ons blokkeren, wie zal dan het ISS redden van een ongecontroleerde val op de Verenigde Staten of Europa?”, schreef Rogozin op zijn geliefde Twitter.

Nadien dreigde de Russische ruimtebaas er zelfs mee een Amerikaanse astronaut, Mark Vande Hei, achter te laten in de ruimte. Die zou op 30 maart naar de Aarde terugkeren in een Sojoez-raket, samen met twee Russische collega’s. Begin maart publiceerde het Russische staatpersagentschap Ria Novosti echter een geanimeerde video, waarin de kosmonauten afscheid namen van Vande Hei en vervolgens het Russische deel van het ruimtestation loskoppelden. De rest drijft af in space.

(ns)

Meer