“Wie zal Internationaal Ruimtestation redden van ongecontroleerde val op de VS of Europa?”

Het hoofd van het Russische ruimteagentschap Roscomos Dmitry Rogozin heeft gesuggereerd dat het Internationaal Ruimtestation (ISS) kan neerstorten op de Verenigde Staten of Europa.

Rogozin uitte donderdag niets minder dan een bedreiging tegen Europa en de VS door te tweeten dat sancties tegen het ISS rampzalige gevolgen zou kunnen hebben voor Ruslands tegenstanders.

“Als jullie de samenwerking met ons blokkeren, wie zal dan het ISS redden van een ongecontroleerde val op de Verenigde Staten of Europa?”, schreef Rogozin op Twitter.

“Er is ook de mogelijkheid om een 500-ton structuur te laten vallen op India en China,” schreef hij. “Wil je hen bedreigen met zo’n vooruitzicht? Het ISS vliegt niet over Rusland, dus alle risico’s zijn voor jullie. Zijn jullie daar klaar voor?”

Artistieke en wetenschappelijke samenwerking

De dreiging komt nadat de Amerikaanse president Joe Biden nieuwe sancties tegen de Russische lucht- en ruimtevaartindustrie had aangekondigd. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zou wel blijven samenwerken met haar internationale partners, waaronder ook Roscosmos, weet CNN.

“De nieuwe exportcontrolemaatregelen (sancties, red.) zullen de samenwerking tussen de VS en Rusland in de civiele ruimtevaart blijven toestaan. Er zijn geen veranderingen gepland in de steun van het agentschap voor de lopende operaties in een baan om de aarde en op een grondstation. De nieuwe sancties zullen de samenwerking tussen de VS en Rusland op het gebied van de civiele ruimtevaart niet verhinderen”, zei Joshua Finch, woordvoerder van NASA.

De Britse premier Boris Johnson zei donderdag in het Lagerhuis dat hij voorstander is van de “voortzetting van artistieke en wetenschappelijke samenwerking”. Toch uitte hij zijn twijfels over de verdere samenwerking met het Russische ruimteagentschap. “In de huidige omstandigheden is het moeilijk te zien hoe zelfs die samenwerking normaal kan blijven doorgaan.”

(fjc)

Meer