Rusland publiceert bizarre video van het ISS: Russisch deel koppelt zich los van het ruimtestation

Russisch ruimteagentschap Roscosmos lijkt letterlijk en figuurlijk te willen breken met het Westen. Het agentschap postte vorige week een video op Telegram, waarin te zien was hoe het Russische deel van het Internationaal Ruimtestation (ISS) zich loskoppelt van de rest van het ruimtestation.

Op de video is te zien hoe Russische kosmonauten afscheid nemen van hun Amerikaanse collega Mark Vande Hei op het ISS en zich vervolgens verplaatsen naar het Russische deel van het station. Daar worden alle toegangen hermetisch afgesloten, waarna er nog een laatste groet wordt gegeven. 

Wat daarna te zien is doet toch een aantal wenkbrauwen fronsen. In een geanimeerde video is namelijk te zien hoe het Russische deel zichzelf loskoppelt van het ISS. Het internationale deel drijft vervolgens naar beneden uit beeld, terwijl alleen het Russische overblijft.

Vliegen op bezemstelen

Roscosmos heeft ook besloten om geen raketmotoren meer te verkopen aan de Verenigde Staten, als reactie op de wereldwijde sancties. “Laat ze op iets anders vliegen, hun bezemstelen, ik weet niet wat”, zei Dmitry Rogozin, hoofd van Roscosmos vorige week. Twee partijen, de United Launch Alliance en Northrop Grumman, zijn direct afhankelijk van Russische motoren. De sancties lijken echter geen grote impact te hebben.

Een paar weken geleden waarschuwde Rogozin er nog mee dat de internationale sancties ernstige gevolgen kunnen hebben voor het ISS. “Amerikanen zijn pragmatische mensen. Ze willen de samenwerking met Rusland op het Internationaal Ruimtestation handhaven, ondanks de vele sancties. Waarom? Omdat het onmogelijk is het station zonder ons te beheren”, aldus het hoofd.

Met een trampoline de ruimte in

Het Russische Roscosmos staat al langer op gespannen voet met de NASA. In 2014 grapte Rogozin dat de VS zonder Rusland net zo goed “zijn astronauten met een trampoline naar het ISS kan brengen”. Een verwijzing naar hoe de VS op Russische vaartuigen moest vertrouwen om astronauten naar het ruimtestation te krijgen. Sinds de pensionering van de Space Shuttle in 2011 werden Amerikaanse astronauten namelijk vervoerd met Russische Sojoez-raketten. Een ruimteticket kostte NASA 90 miljoen dollar per stuk.

Zes jaar later, in 2020, was het echter SpaceX dat twee Amerikaanse astronauten in een baan rond de aarde bracht. “De trampoline werkt”, grapte Elon Musk. Het ruimtebedrijf van Musk maakte daarmee een einde aan de Amerikaanse afhankelijkheid. Ook wil het de kosten van een ruimtereis terugbrengen naar 55 miljoen dollar, dankzij de herbruikbare raket.

Rusland heeft tot nu toe twee laboratoria aan het ISS geleverd, waaronder de Zarja. Daarnaast is het verantwoordelijk voor de brandstofvoorziening en navigatie.

(am)

Meer