“Kandidatuur Joe Biden is al over vooraleer ze van start gaat”

Joe Biden, de voormalige Amerikaanse vice-president die 8 jaar diende onder Barack Obama, zou einde deze maand aankondigen dat hij in de race stapt om de Democratische nominatie voor het presidentschap te winnen. Biden heeft daar alle reden toe, want in de peilingen scoort hij goed. Hij heeft een verdedigbare staat van dienst en is populair in de staten in het midden van de Verenigde Staten. Daar hebben de Democraten het traditioneel moeilijk. Maar nog voor de kandidatuur van Biden officieel is gemaakt, stelt zich al een torenhoog probleem. De man die in 1998 en 2008 al een gooi naar het presidentschap deed, zou nogal makkelijk en ongewenst vrouwen aanraken.

Het was Bidens partijgenote Lucy Flores (links op de foto boven) die vorige week in een stuk in The New York Magazine liet weten dat ze Biden niet geschikt acht voor het hoogste ambt. Flores was in 2014 kandidate voor het vice-gouverneurschap van de staat Nevada. Omdat haar campagne in het slop zat, werd beslist om vice-president Biden naar de gokstaat te sturen. Op die manier zou men kiezers trachten te enthousiasmeren. “Net voor we beide het podium zouden betreden bij een verkiezingsmeeting pakte Biden me bij de schouders vast en kuste hij me op het achterhoofd”, schrijft Flores.

“Waarom ruikt de vice-president aan mijn haar?”

“Waarom ruikt de vice-president van de VS aan mijn haar? Mijn hersenen konden niet verwerken wat er gebeurde. Ik schaamde me, was in shock en in de war. (…) Ik kon niet bewegen en ik kon niets zeggen. Dat hij bij mij weg zou gaan, is wat ik wilde. Mijn naam werd afgeroepen. Het was de eerste keer dat ik zo blij was dat ik op een podium voor een publiek kon gaan staan.”

“Creepy Joe Biden”

Volgens Flores was het geen incident. “Wie ‘Creepy Biden’ googelt, wordt getrakteerd op een divers panorama van foto’s. Daarop bevindt Biden zich in gezelschap van vrouwen en meisjes, die zich erg ongemakkelijk lijken te voelen.”

Zondagavond was Flores te gast bij Kasie Hunt op de liberale nieuwszender MSNBC. Daar maakte ze duidelijk dat Biden waarschijnlijk geen slechte bedoelingen had. “Ik probeer niet te suggereren dat ik me seksueel aangerand voelde. Maar ik voelde het aan als een inbreuk op mijn privacy.” 

“Uiteraard zegt men nu dat ‘Biden gewoon Biden’ is en dat het geen ‘big deal’ is. “Mannen zijn mannen”. “Wel, het is wel een ‘big deal’”.

Joe Biden: “Het was nooit mijn intentie”

Biden heeft via zijn woordvoerder Bill Russo met een schriftelijke verklaring op Flores’ uitspraken gereageerd. “Ik heb in campagnes en in het openbare leven ontelbaar veel handen geschud, knuffels gegeven en genegenheid getoond. Nooit heb ik het gevoel gehad dat ik me ongepast gedroeg. Als iemand vindt dat ik dat wel heb gedaan, zal ik daar met respect naar luisteren. Maar het was nooit mijn intentie.”

De New York Times publiceert in dat verband een opmerkelijke paragraaf op zijn voorpagina:

“Biden heeft zich in het verleden meermaals laten opmerken door politieke bondgenoten, hun familieleden en zelfs aanhangers die hij voor het eerst ontmoet, intiem aan te raken. Sommigen vinden deze handelingen zo buitensporig dat ze grenzen aan het griezelige. Maar diezelfde handelingen worden door zijn fans onschadelijk gevonden.”

Alex Wong/Getty Images

Op een van de foto’s die op de Google ‘Creepy Biden’-pagina circuleert is Stephanie Carter (boven) te zien. Zij is de echtgenote van Ash Carter, die onder Barack Obama als minister van Defensie diende. Zij verdedigt Biden. “De foto is uit een video gehaald en geeft daarom een misleidend beeld van wat gewoon een uiting van affectie was tussen vrienden.”

Vraag is nu of Biden in het openbaar op Flores’ aantijgingen zal terugkomen of hij hoopt dat het zal overwaaien. Maar in het politiek-correcte landschap van vandaag zit hij met een torenhoog probleem, dat hem blijvend zal achtervolgen. Zijn kandidatuur zou wel eens over kunnen zijn, nog voor ze goed van start ging. Zeker nu ook al een tweede vrouw zich heeft gemeld.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20