Biden: “Ik wil graag vice-president voor Oprah zijn”

“Ik heb veel respect voor Hillary Clinton, maar ik was veruit de meest gekwalificeerde persoon om het werk af te maken dat Barack Obama was begonnen.” Dat zegt voormalig vice-president Joe Biden in een interview met de Los Angeles Times.”

Biden speelde lang met het idee om zich in 2016 verkiesbaar te stellen, maar toen zijn zoon Beau in mei 2015 op 45-jarige leeftijd aan kanker overleed, verdween een mogelijk presidentschap snel naar de achtergrond.

Biden komt ook terug op de ambities van Clinton. “In tegenstelling tot wat velen beweren, zag ik in haar niet een vrouw met een ontembare ambitie om president te worden. Ik zag haar eerder als iemand die door krachten buiten haarzelf werd gestuwd om kandidaat te zijn.”

Biden maakt dan een analyse van het eerste jaar Amerika onder Donald Trump

“Hij moet gewoon volwassen worden. Stoppen met alles te zien door zijn eigen prisma… altijd ik, ik. De grootste schade die hij toebrengt is die aan onze reputatie wereldwijd. Ik ben al door 14 regeringsleiders gebeld. En ik wil geen aparte buitenlandpolitiek opzetten. Maar dit grenst aan het gevaarlijke. Elke goede medewerker die we hadden onder Obama heb ik gesmeekt om ook onder Trump te dienen. Er is nood aan stabiliteit.”

De ontmanteling van Obama’s nalatenschap

Als er één zaak Trumps aanpak moet definiëren dan is het zijn buitengewone drang om alle verwezenlijkingen van zijn voorganger Barack Obama teniet te doen. Een aantal van Trumps pogingen mislukten, maar dat heeft de intensiteit waarmee hij het nalatenschap van de eerste zwarte president wil vernietigen niet aangetast. Biden is het met die stelling niet helemaal eens.

“De meest fundamentele zaken die we hebben verwezenlijkt kunnen niet worden ongedaan gemaakt. Hij kan de vooruitgang op vlak van het homo-huwelijk wat terugschroeven, idem voor de burgerrechten…. Maar het Amerikaanse volk wil niet dat die zaken nog worden teruggedraaid. Ondertussen is wel veel schade aangericht. Hij valt de pers aan en de rechters… Maat dat gaat eerder over machtsmisbruik dan over politiek.

Biden ziet alvast twee kandidaten die het in 2020 tegen Trump zouden kunnen opnemen: Oprah Winfrey (” Ze is slim en hard. Kan ze het aan? Ja. Wil ze het doen? Geen idee.”) en Eric Garcetti, de huidige burgemeester van Los Angeles.  Van beide zou hij graag de vice-president zijn. (“En ik ben een goeie VP”.)

Dat Biden in 2020 ruim 78 zal zijn, vindt hij geen probleem.

“Overal lees ik dat er nieuw bloed moet komen. Daar ben ik het mee eens, maar we hebben vooral ideeën nodig.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20