Joe Biden blijft zich in het oog van de storm bevinden: FBI vindt nog meer geheime documenten in privéwoning

De FBI heeft tijdens een huiszoeking in de woning van de Amerikaanse president Joe Biden in Wilmington (Delaware) afgelopen vrijdag nog meer geheime documenten gevonden.

Waarom is dit belangrijk?

Niet enkel Trump leek graag geheime documenten in zijn privéwoning te bewaren. Ook Joe Biden blijkt zulke documenten, uit de tijd dat hij vicepresident was, te hebben achtergelaten op locaties waar die niet horen.

In het nieuws: Na een huiszoeking die bijna dertien uur duurde hebben de onderzoekers van het ministerie van Justitie afgelopen vrijdag opnieuw vertrouwelijke documenten aangetroffen in een woning van Biden. “Het ministerie heeft zes voorwerpen in beslag genomen”, liet Bob Bauer, de advocaat van de Democraat, zaterdag weten in een persmededeling.

  • Het is de vierde keer sinds november 2022 dat er dergelijke documenten worden gevonden op een privé-adres van de president.
  • Volgens de advocaat van Biden dateren sommige documenten uit Bidens periode in de Senaat, waar hij Delaware vertegenwoordigde van 1973 tot 2009. Andere documenten zijn dan weer afkomstig van zijn ambtstermijn als vicepresident in de regering Obama, van 2009 tot 2017.
  • In de persverklaring van Bauer staat ook dat het juridisch team van de president had aangeboden om “onmiddellijk toegang te verlenen” tot de privéwoning van Biden “zodat het ministerie van Justitie het hele gebouw kon doorzoeken op mogelijke vertrouwelijke dossiers en geclassificeerd materiaal.” Het Witte Huis had na de eerste ontdekking van geheime documenten in een kantoor van Biden (in november) immers kritiek gekregen omdat er geen huiszoekingen plaatsvonden op andere privélocaties van de president. .

Scherpe reacties Republikeinen

Nieuwe mokerslag: Het is opnieuw een pijnlijke ontdekking voor de president, die al meermaals kritiek heeft geuit op zijn voorganger Donald Trump omdat hij ook vertrouwelijk documenten in zijn privéwoning bewaarde.

  • De Republikeinen, met Trump voorop, wrijven zich nu natuurlijk in de handen. “Ze hebben zichzelf in de nesten gewerkt door zo totaal geschift te doen over mij. Ik heb niets verkeerd gedaan”, schreef Trump gisteren op zijn eigen socialemediaplatform Truth Social.
  • Ted Cruz, senator voor de Amerikaanse staat Texas, stelt zich op Twitter de vraag hoe Biden dezelfde fout blijft maken.

Meer