Joe Biden en Vladimir Poetin ontmoeten elkaar in Genève

Amerikaanse president Joe Biden en de Russische president Vladimir Poetin hebben zich woensdag in persoonlijke gesprekken gestort in een weelderige villa in Zwitserland. De langverwachte top komt op een moment dat beide leiders het erover eens zijn dat de betrekkingen tussen hun landen op een historisch dieptepunt zijn beland.

De twee leiders schudden elkaar bij ontmoeting de hand. De Zwitserse president Guy Parmelin heette hen welkom in Zwitserland voor de topontmoeting.

De ontmoeting in een met boeken overladen zaal (zie foto) had een ietwat ongemakkelijk begin – beide mannen leken te vermijden elkaar rechtstreeks aan te kijken tijdens een kort en chaotisch fotomoment voor een menigte opdringerige verslaggevers.

Korter dan verwacht

Biden noemde het een gesprek tussen ‘twee grote mogendheden’ en zei dat het ‘altijd beter is om elkaar persoonlijk te ontmoeten’. Poetin van zijn kant zei dat hij hoopte dat de gesprekken ‘productief’ zouden zijn.

Biden leek te suggereren dat hij de Russische leider op zijn woord kan geloven door met zijn hoofd te knikken toen een verslaggever ernaar vroeg.

Het Witte Huis stuurde later een tweet waarin het benadrukte dat de president ‘heel duidelijk niet antwoordde op een bepaalde vraag, maar knikte ter erkenning van de pers in het algemeen’.

De ontmoeting werd opgesplitst in twee ronden, een kleinere sessie en de tweede met grotere delegaties. De totale duur van de besprekingen was korter dan de vier tot vijf uur die aanvankelijk voor de top werd voorspeld.

De laatste sessie, en de top zelf, eindigde iets na 17.00 uur plaatselijke tijd.

‘Geen doorbraken verwacht’

Poetin negeerde schreeuwende vragen van verslaggevers, onder meer of hij bang was voor de gevangengenomen Russische oppositieleider Alexej Navalny.

Poetins woordvoerder, Dmitry Peskov, vertelde The Associated Press dat er geen doorbraken werden verwacht en dat ‘de situatie omtrent de Russisch-Amerikaanse betrekkingen moeilijk is’.

‘Maar het feit dat de twee presidenten hebben afgesproken elkaar te ontmoeten en eindelijk openlijk over de problemen te gaan praten, is al een prestatie’, zei Peskov enkele uren voor het begin van de topontmoeting.

Toch omschreef Poetin na afloop van de top de gesprekken met zijn Amerikaanse collega als ‘vrij constructief’. De Russische president zei dat er een akkoord is bereikt over het voeren van Amerikaans-Russische onderhandelingen over het beperken van de proliferatie van kernwapens.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20