Biden benoemt ‘gerenommeerd critica van Big Tech’ tot hoofd van mededingingsautoriteit

Amerikaans president Joe Biden heeft Lina Khan (32), professor aan de Columbia University Law School, benoemd tot voorzitter van de Federal Trade Commission (FTC). Zij vindt dat de grote techbedrijven te veel macht hebben.

Khans benoeming tot voorzitter van de FTC werd bekendgemaakt op dezelfde dag dat ze door de Amerikaanse Senaat werd bevestigd als zetelhouder in de vijf leden tellende FTC-commissie. Haar termijn loopt tot september 2024, weet de Financial Times.

‘Het is een enorme eer om door president Biden te zijn geselecteerd om de Federal Trade Commission te leiden’, zei Khan in een verklaring. ‘Ik kijk ernaar uit om samen met mijn collega’s het publiek te beschermen tegen misbruik door bedrijven.’

‘Machtsmisbruik via dominante marktpositie’

Khan is een van de meest gerenommeerde Amerikaanse juridische geleerden die kritiek heeft op grote Amerikaanse techbedrijven, zoals Amazon, Facebook en Google, kort ‘Big Tech’ genaamd. Zij meent dat deze bedrijven hun macht misbruiken met hun dominante marktpositie. Ze eiste eerder dat de overheid maatregelen neemt om hen aan banden te leggen.

Een paper van Khan uit 2017 genaamd ‘Amazon’s Antitrust Paradox’ richtte zich op de groeiende macht van Jeff Bezos’ bedrijf. Met name zijn rol als zowel logistieke leverancier als concurrent voor de miljoenen kleinere bedrijven die Amazon gebruiken om goederen te verkopen, werd in de paper aangekaart.

De conclusie van de paper was dat de heersende opvatting over antitrust – dat lagere prijzen netto goed zijn voor de consument – verouderd was en geen rekening hield met tegenstrijdige krachten in de moderne economie.

Amazon heeft niet onmiddellijk gereageerd op een verzoek om commentaar op de benoeming van Khan. Het bedrijf heeft volgehouden dat het concurrentie ondervindt in alle sectoren waarin het actief is en heeft gesuggereerd dat het maar een klein percentage van de totale detailhandel vertegenwoordigt.

‘Activistische buitenstaander’

Het besluit van Biden om Khan tot voorzitter van de FTC te benoemen – waarmee zij een van de jongste hoofden van een federaal agentschap ooit wordt – is een signaal dat zijn regering van plan is een agressievere houding aan te nemen tegenover Big Tech.

‘Vijf jaar geleden wisten de bedrijven niet wie ze was’, zei William Kovacic, een professor in de rechten aan de George Washington University en een voormalig FTC-voorzitter.

‘Dit is het equivalent van een activistische buitenstaander die plotseling voorzitter van de raad van bestuur wordt. En niemand van hen zag het aankomen. Niemand van hen’, voegde Kovacic eraan toe. ‘Hun leven is gewoon veel moeilijker geworden, en veel onzekerder.’

De Amerikaanse president heeft onlangs ook Tim Wu, een andere prominente criticus van Silicon Valley aan de Columbia Law School, geselecteerd als speciale adviseur van het Witte Huis voor het mededingingsbeleid.

(tb)

Meer
Mijn Volglijst

Valuta: dollar fundamenteel beter dan euro

27/11/2021 09:24

(ABM FN-Dow Jones) Fundamenteel staat de Amerikaanse dollar er beter voor dan de euro. Dit vindt valuta-analist Joost Derks van iBanFirst.

Daarbij verslechtert de coronasituatie in Europa "in rap tempo met mogelijk hardere lock-downs tot gevolg". De euro/dollar is hier afgelopen week ook al op vooruit gelopen, maar werd aan het eind van de afgelopen handelsweek een halt toegeroepen, zag Derks.

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20